Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici je proučavaju

Žena koja ne osjeća strah pomoći će pri liječenju PTSP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena koja ne osjeća strah zbog genetskog poremećaja mogla bi biti od velike pomoći znanstvenicima pri otkrivanju lijeka za posttraumatski sindrom.

Istraživanje je pokazalo da žena u raznim situacijama uopće ne osjeća strah, piše BBC. Nije reagirala na zmije, paukove, horor filmove i uklete kuće. Žena osjeća sve druge emocije, a u odrasloj dobi tvrdi da se nikada u životu ničega nije bojala.

Pročitajte i ovo Vox populi Pitali smo vas VIDEO Bojite li se pasa koji šeću bez nadzora? "Oni mali nadrkanci počnu lajati, napadati ljude..." Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti"

Ona je prvi slučaj osobe koja je potpuno otporna na strah. Znanstvenici s Fakulteta u Iowi kažu da je njezina nemogućnost osjećanja straha leži u činjenici drugačije strukture mozga nego kod većine ljudi.

'Pravo je čudo da je živa'

Ona zna koje su situacije u kojima bi se trebala bojati, a znanstevnici su je izložili opasnostima i promatrali njezine reakcije. Tako na primjer uopće nije strahovala i nije se libila dirati otrovnu tarantulu. Kada su je znanstvenici pitali zbog čega dira tarantulu kada zna da je opasna, žena je rekla da nije mogla izdržati od znatiželje.

'Zbog drugačije strukture mozga i ne imanja straha, ona ne može raspoznati opasne situacije koje bi trebala izbjegavati. Pravo je čudo da je još živa', rekao je jedna od znanstvenika.

Liječnik Adam Perkins pretpostavlja da bi istraživanjem ovog poremećaja mogli otkriti način kako da se ljudi rješavaju akumuliranog straha. Znanstvenici se nadaju da će proučavajući ženu bez i jednog straha otkriti način na koji mozak procesuira strah. 'To će biti od velike pomoći za ljude oboljele od PTSP-a, pogotovo vojnicima koji su bili izloženi opasnostima', zaključili su znanstvenici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene