Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pobune

Putinov saveznik otkrio zašto su vagnerovci brzo napredovali do Moskve: "Vrlo je jednostavno..."

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Jedan od saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina je u utorak rekao da su pobunjenici iz plaćeničke skupine Wagner toliko brzo mogli napredovati prema Moskvi zato što su snage odane državi bile usredotočene na jačanje obrane glavnog grada.

Odmetnuti šef plaćenika Jevgenij Prigožin je rekao da su njegovi borci prešli 780 kilometara u jednom danu i došli na svega 200 kilometara od Moskve u subotu, što je nazvao primjerom koji bi trebala slijediti ruska vojska u Ukrajini.

No, bliski Putinov saveznik Viktor Zolotov i čelnik Nacionalne garde je dao drukčije viđenje događaja.

Pročitajte i ovo Prizor nakon napada Brutalni napad VIDEO Ruska raketa pogodila restoran u centru grada: Među poginulima i dijete, a broj ranjenih samo raste

"Veoma je jednostavno: koncentrirali smo svu našu snagu u Moskvi", rekao je Zolotov, koji je bio šef predsjedničke tjelesne straže od 2000. do 2013. i nekada ga se moglo vidjeti kako nosi automatsko oružje radi zaštite Putina na opasnim putovanjima.

Ubuduće teško naoružanje i tenkovi

Šezdesetdevetogodišnji Zolotov je kazao da je bio u neprestanom kontaktu s Putinom u petak i u subotu. Gardisti će, rekao je, u budućnosti biti opremljeni teškim naoružanjem i tenkovima nakon što su se morali pripremati za obranu ruske prijestolnice od Wagnerovih boraca.

Nacionalna garda, koja broji preko 340.000 pripadnika, uspostavljena je 2016. kako bi osiguravala red i sigurnost pored policijskih i sigurnosnih službi.

Pročitajte i ovo Svinjska kuga - 1 Hoće li rasti cijena mesa? Zbog opasne bolesti počela eutanazija svinja na istoku Hrvatske: "Za nas je ovo katastrofa"

Zolotov, koji je kao tjelohranitelj stajao pored Borisa Jeljcina na tenku dok je vodio otpor protiv pokušaja državnog udara 1991., koji su tvrdolinijaši započeli protiv predsjednika Mihaila Gorbačova, rekao je da su njegovi ljudi bili spremni boriti se do smrti radi obrane države.

"Svi će oni ustrajati do smrti", kazao je Zolotov.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene