Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepredvidljive posljedice

Zbog naftne mrlje, SAD očekuje sezona puno jačih uragana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kombinaciji s naftnom mrljom u Meksičkom zaljevu, posljedice bi mogle biti jako nepredvidljive.

Za ovo ljeto predviđa se sezona jakih uragana.  'Problem je što je ovo eksperiment izazvan ljudskom greškom. Svi želimo da do ovog nije došlo', rekla je Jenni Evans, profesorica meteorologije na Penn State University. Znanstvenici tvrde da svakog dana se u Zaljev izlije oko 19 tisuća barela nafte, zbog čega se radi o najvećoj naftnoj mrlji u povijesti SAD-a.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Slika nije dostupna stiže Moćna Ida FOTO Deseci tisuća u bijegu pred uraganom: "Kao i kada je bila Katrina, ne želimo biti ovdje tijekom katastrofe. Ne riskiramo"

Većina vode izmiješane s naftom leži uz obale Louisiane. Naftna mrlja utjecala je i na okolne močvare kao i životinje koje tu žive. Sve je to imalo direktan utjecaj na lokalnu industriju, koja ovisi o ribarima i turistima. 'Ne samo da je teško pratiti kako će uragani premještati naftno zagađenje, nego je također teško predvidjeti kako će glatki sloj nafte utjecati na oluje', složili su se Evans i Dennis Feltgen, osoba zadužena za odnose s javnošću NOAA-e.

Evans kaže da oluje mogu micati naftu po površini vode, ali mogu utjecati i tako da se nafta pomiješa s vodom i potone. 'Ako će se nafta micati horizontalno, obala će biti cijela zagađena. Ako će se micati vertikalno, utjecat će na podvodni život', dodaje Evans. Drugi znanstvenici smatraju da će uragani biti jači nego ranije jer će crna nafta brže zagrijavati vodu i ubrzati stvaranje uragana. CNN-ov meteorolog Chad Meyers predviđa i olujni val zbog neobične kombinacije uragana i nafte, piše CNN.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene