Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čime je privukao birače?

Zašto Viktor Orban može računati na pobjedu na današnjim izborima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska danas bilježi rast gospodarstva od 1,2%. Nezaposlenost je smanjena na 8,9%, a režije za 20%.

U Mađarskoj se očekuje se pobjeda premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fides. Na parlamentarne izbore izašlo je nešto manje od 60 posto birača.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Oporavak gospodarstva bio je jedan od glavnih predizbornih aduta mađarskog premijera Viktora Orbana. Zemlja je prošle godine izašla iz recesije.

Mađarska danas bilježi rast gospodarstva od 1,2 posto. Nezaposlenost je smanjena na 8,9 posto. Nema sumnje da je premijer birače privukao i smanjenjem režija, i to za 20 posto.

Orban: Mađari u iseljeništvu mogu se osloniti na uspješnu Mađarsku

S druge strane, kritičari Viktoru Orbanu predbacuju donošenje zakona kojima je uvedena cenzura medija. Mađarska ima i najveći porez na dodanu vrijednost u Europi, od 27 posto. Orban je uveo i visoke poreze bankama, koje su većinom u stranom vlasništvu.

Orbanova stranka vodi

Fidesz, konzervativna populistička stranka premijera Viktora Orbana, vodi na parlamentarnim izborima održanima u Mađarskoj u nedjelju, pokazale su ankete po izlasku s birališta.

Ti rezultati još ne pokazuju hoće li Fidesz zadržati dvotrećinsku većinu u parlamentu, ali čini se da je ta stranka s velikom prednošću pobijedila na izborima.

Fidesz je osvojio 48 posto glasova, savez lijevog centra 27 posto i stranka krajnje desnice Jobbik 18 posto, prema podacima instituta Nezopont. Mala ekološka stranka lijevog centra LMP uspjela se, prema tim anketama, održati u parlamentu sa šest posto osvojenih glasova.

"Izborni sustav je nepravedan. To je kao da Fidesz treba preskočiti 100 m, a oporba 400 m prepona", izjavio je nakon objave prvih rezultata Gordon Bajnai, bivši tehnokratski premijer i jedan od čelnika ljevice.

Prvi djelomični rezultati se očekuju kasnije tijekom večeri, kao i razdioba mjesta u parlamentu.

Na izborima 2010. Fidesz je osvojio 52,7 posto glasova i dvije trećine zastupnika

"Nadam se da će sudjelovanje danas biti visoko, jer će to olakšati stvaranje jake vlade", rekao je Orban (50) u nedjelju ujutro u Budimpešti.

Posljednjih dana vršio je pritisak i mobilizirao svoje pristaše, strahujući da neće doći glasati uvjereni u da je pobjeda osigurana. Fidesz je po anketama i prije glasovanja uvjerljivo vodio.

Oko 8,2 milijuna birača bilo je pozvano izabrati 199 zastupnika

Četiri godine vladavine Viktora Orbana polariziralo je društvo te bivše zemlje komunističkog bloka, članice Europske unije od 2004.

Orban, bivši antikomunistički disident neosporavan u svoj stranci, ponosan je na svoju borbu protiv nezasitnosti stranih kompanija, kojima su određeni visoki porezi.

Glavno je pitanje izbora hoće li Fidesz ponovo dobiti dvotrećinsku većinu koja će mu omogućiti da oblikuje zemlju po svojoj mjeri. (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene