Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste njihov broj

Zapadnjakinje postale udovice Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 15 mladih žena sa Zapada koje su se pridružile Islamskoj državi i udale za džihadiste sada su udovice jer su oni poginuli u sukobima u Siriji i Iraku, po institutu koji prati islamističke radikale na internetu.

Institut za strateški dijalog (ISD), think tank iz Londona, omogućio je Reutersu pristup svojoj bazi podataka u kojoj se nalazi 106 zapadnjakinja koje su se preselile na teritorij Islamske države i aktivne su online.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poistovjećivanje s 'patnjama' homoseksualaca Udovice hrvatskih branitelja: Pusić se ruga žrtvama Slika nije dostupna Čitaju Kuran i brinu za djecu Objavljena snimka Bin Ladenovih udovica

Petnaest ih je postalo udovicama, bilo da su to same objavile na društvenim mrežama ili su drugi poznati pristaše IS-a objavili na internetu da su ti muškarci poginuli, rekla je Melanie Smith iz ISD-a, napominjući da se to u većini slučajeva dogodilo u zadnjih šest mjeseci.

One su u dobi između 16 i 26 godina, te koliko se može zaključiti dolaze iz Francuske, Belgije, Kanade, SAD-a, Australije i Južnoafričke Republike, kaže Smith.

VIDEO Svijet je obišla snimka ove djevojčice

Moral udovica razlog je za zabrinutost IS-a jer on pokušava privući žene iz inozemstva kako bi se udale za islamske borce i naselile teritorij koji je IS zauzeo.

Njih se ohrabruje se da ponovno udaju za nekog džihadista, čim prođe razdoblje žalovanja koje traje četiri mjeseca i deset dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene