Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potvrđena presuda

Kriv je Srebrenicu: Ostatak života provest će iza rešetaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbeno vijeće ICTY-a potvrdilo je prvostupanjsku presudu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru za pokolj u Srebrenici.

Žalbeno vijeće ICTY-a potvrdilo je presudu prvostupanjskog suda za Zdravka Tolimira u kojoj je osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u genocidu u Srebrenici.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju" Slika nije dostupna 'Jasna uloga postrojbi iz Srbije' Srebreničke majke razočarane i šokirane presudom Stanišiću i Simatoviću

Žalbeno vijeće poništilo je neke elemente originalne presude, izrečene prije tri godine, ocijenivši da prisilno prebacivanje muslimana iz sigurne zone Žepe nije genocid.

No suci su potvrdili da je uloga Zdravka Tolimira (66) u tom pokolju, najgorem u Europi od Drugog svjetskog rata, bila dovoljna da bude osuđen za genocid i doživotni zatvor.

Optužnica protiv Tolimira podnesena je 2005., a uhićen je 2007. nakon dvije godine bijega.

Srebreničke žrtve zadovoljne doživotnom presudom Tolimiru

Tolimir (64) je tijekom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Pred Haaškim sudom doneseno je još nekoliko presuda za pokolj u Srebrenici, koje su taj zločin kvalificirale kao zločine istrebljenja i ubojstva. Po dostupnim podacima, postrojbe bosanskih Srba su u srpnju 1995. godina likvidirale oko 8.000 zarobljenih bošnjačkih civila i vojnika, što je najteži ratni zločin počinjen na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene