Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postao umjetnik

Živio je na ulici, a onda je upoznao njega!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Dolan, 43-godišnji muškarac postao je beskućnik nakon što je izašao iz zatvora. Pao je u depresiju i počeo se drogirati kako bi zaboravio na probleme. No, zahvaljujući psu Georgu, njegov se život promijenio.

John Dolan odrastao je bez roditelja. Živio je s bakom i djedom te uskoro počeo upadati u nevolje. Već s 19 godina, pljačke i sitni kriminal postali su njegova svakodnevnica, a uskoro je završio u zatvoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijetio nožem Policajac na aerodromu ubio beskućnika: "Ispaljen je samo jedan hitac" Slika nije dostupna Skupili za pristojan ukop Mjesec dana tijelo beskućnika iz Splita ležalo je na patologiji jer nije bilo novca za ukop. A onda su se pokrenuli dobri ljudi

'Nakon što sam izašao iz zatvora, postao sam beskućnik', kaže Dolan. Jedno je vrijeme spavao po hostelima, ali uskoro je ostao bez novca. Nakon što je 2010. boravio u skloništu za beskućnike jedan ga je par upitao bi li htio imati psa, stafordskog bul terijera, kojeg su oni pronašli i nazvali ga George.

'Oni su već imali psa pa su me pitali bi li se htio brinuti za njega. To se dogodilo neočekivano, ali rekao sam da. Bila je to najbolja odluka u mom životu', rekao je. Napokon je imao nekoga za koga se može brinuti i za koga može živjeti. Prebrodio je depresiju i izvukao se iz svijeta droge. 

'Taj je pas anđeo, okrenuo mi je život naglavačke. Prije nego što sam postao beskućnik, imao sam veze s djevojkama i uvijek sam sebi govorio da ću se promijeniti zbog njih, ali to se nikada nije dogodilo', kaže John i dodaje kako je život uz Georga kao život s djetetom kojeg mora odgajati i pružiti mu krov nad glavom.

Njih su dvojica zajedno boravili na ulicama Shoreditcha, a John bi sjedio zamotan u dekicu ispred prazne čaše tako da je izgledalo kao da prosi. Osvijestio se i shvatio kako mora nešto poduzeti sa svojim životom. Sjedeći na ulicama počeo je crtati ono što vidi. Uskoro je njegov talent prepoznat, piše Daily Mail.

'Sve se dogodilo jako brzo. Obično sam crtao graditelje koji su radili s druge strane ceste, ali jednom sam uspio nacrtati Georga. Uskoro su me počeli primijećivati i pozvan sam na obližnju radijsku postaju.'

FOTO Pitbull heroj: Gluhog dječaka spasio od požara

Nakon toga su ljudi sve češće dolazili kako bi, ne samo vidjeli crteže, već ih i kupili. Njegovi su se crteži počeli dobro prodavati, a uskoro je za njega čuo i agent zahvaljujući kojem je održao svoju prvu izložbu u suradnji s 46 drugih umjetnika. Cijela se izložba rasprodala, a jedna od njegovih slika prodana je za 2.500 funti.

Život na ulici danas je za njega prošlost, ali i dalje boravi u Shoreditchu. Sudjeluje u humanitarnom radu, uključujući UNICEF, The Big Issue i Battersea Dogs Home te i dalje organizira izložbe. Prošlog su mjeseca njegovi radovi bili izloženi u Howard Griffin galeriji u Shoreditchu, a s londonskim muzejem surađuje na Festivalu 'The city we live in'.

Njegov najbolji prijatelj, pas Geroge, zaslužan je za Johnov 'povratak na pravi put', a Dolan će uskoro izdati i prvu knjigu pod nazivom 'The dog who changed my life'.

Njegova je priča pravi dokaz da u životu uvijek postoji nada, bez obzira na ono što nam život donosi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene