Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stakleni lijes

Izloženo tijelo Kim Jong-ila: 'Zadovoljan sam što je otišao u pakao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Sjeverne Koreje izložile su tijelo preminulog vođe Kim Jong ila u staklenom lijesu.

I dok u Sjevernoj Koreji vlada nezapamćena tuga i očaj zbog smrti 'Dragog vođe', sa Zapada stižu nove reakcije na smrt diktatora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan blistave zvijezde Pogledajte kako Sjevernokorejci slave 70. rođendan 'dragog vođe' Slika nije dostupna Neshvatljiva represija Nisu istinski žalili za 'Dragim vođom': Sjevernokorejce šalju u logore

Američki republikanski senator i bivši predsjednički kandidat John McCain nije štedio riječi zadovoljstva činjenicom da je umro sjevernokorejski diktator Kim Jong-il. 'Svijet je postao bolje mjesto za život sada kada nema Kim Jong-ila. On je svoj narod podvrgnuo potpunoj neimaštini i okrutnoj represiji, u jednom od najekstremnijih totalitarnih režima koje je svijet ikad poznavao', istaknuo je McCain, a prenosi Daily Mail.

'Jedino mogu izraziti zadovoljstvo činjenicom da će se 'Dragi vođa' pridružiti Gadafiju, Bin Ladenu, Hitleru, Staljinu i drugima u paklu', otvoreno je rekao McCain.

S druge strane, američka administracija zauzela je oprezniji pristup u reakcijama te je naglašeno kako će se tranzicija vlasti u Sjevernoj Koreji pomno pratiti, a pozvali su i na mirnu i stabilnu tranziciju. Sjeverna Koreja već je nagovijestila kako će najmlađi sin Kim Jong-Ila, Kim Jong Un biti novi vođa te zemlje.

Podsjetimo, Kim Jong-il umro je u vlaku od srčanog udara, obilazeći zemlju, izvijestili su sjevernokorejski mediji jučer. Kina je jedina zemlja koja je izrazila sućut toj zemlji.

Sjevernokorejska televizija danas je prvi put pokazala tijelo vođe Kim Jong-Ila uz koje su stajali čelnici stranke na vlasti i najmlađi sin pokojnog predsjednika, Kim Jong-Un.

Novi severnokorejski vođa Kim Jong Un obišao je s drugim severnokorejskim zvaničnicima tijelo svog preminulog oca, bivšeg vođu Kim Jong-ila, javili su državni mediji. 'Drug Kim Jong Un posjetio je tijelo druga Kim Jong-ila s predstavnicama partije, vlade i vojske da izrazi svoju sućut i svoju bol', prenela je novinska agencija KCNA.

Televizija je objavila snimke pokojnog čelnika koji je umro u subotu, odjevena u uobičajenu odoru žućkastosmeđe boje i položena u stakleni kovčeg bogato urešen crvenim i bijelim cvijećem.

Na snimkama se moglo vidjeti više sjevernokorejskih čelnika u vojnim odorama kako odaju počast pokojnom vođi. Među njima je bio i Kim Jon-Un koji je nosio tamno odijelo. Tijelo Kim Jong-Ila položeno je u mauzolej Kumsusan u Pjongjangu, gdje počiva i tijelo njegova oca, osnivača komunističke Sjeverne Koreje, Kim Il-Sunga koji je umro 1994.

Kineski predsjednik ponudio pomoć Sj. Koreji

Kineski predsjednik Hu Jintao posjetio je u utorak sjevernokorejsko veleposlanstvo u Pekingu kako bi izrazio sućut zbog smrti čelnika Kim Jong Ila, dajući na taj način znak potpore Pekinga svojim vezama s Pjongjangom u situaciji u kojoj ta zemlja doživljava nesigurnu tranziciju vlasti.

Njegov posjet, o kojemu javlja kineska službena agencija Xinhua, uslijedio je nakon poruke koju je u ponedjeljak uputilo kinesko vodstvo da Peking daje potporu izoliranoj Sjevernoj Koreji i izražava povjerenje u Kim Jong Una, Kim Jong Ilova mladog i malo poznatog nasljednika.

Izvješće Xinhue ne navodi što je Hu rekao tijekom posjeta veleposlanstvu ali njegova gesta - neuobičajena za najvišeg kineskog čelnika - sama po sebi dovoljno govori o naporima Pekinga da pokaže potporu Pjongjangu pod vodstvom mladog Kima.

Osiromašena i na udaru međunarodnih sankcija zbog poduzimanja niza nuklearnih i raketnih pokusa od 2006. godine, Sjeverna Koreja sve se više okretala Pekingu kako bi joj pomogao ispuniti prazninu zbog izostanka pomoći iz SAD-a i Južne Koreje. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene