Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ideje' i kontroverze

Ovo zasigurno niste znali o 'osebujnom' diktatoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blago rečeno osebujni diktator Kim Jong-il uvijek je izazivao brojne kontroverze.

Osim što je susjedne velesile i najmanjim 'migom' tjerao u stanje pripravnosti, poznat je i po 'genijalnim' zamislima kako primjerice rješiti nestašicu hrane u zemlji pa do osebujnih hobija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj svijeta Reakcije građana Sj. Koreje na smrt Kim Jong-ila Slika nije dostupna Državna televizija Pogledajte dramatičnu objavu smrti Kim Jong-ila

Uzgojem golemih zečeva želio riješiti problem gladi

Uzgojem golemih zečeva Kim Jong-il je želio riješiti problem nestašice hrane u Sjevernoj Koreji. Na tu je ideju došao 2006. kada je saznao za čovjeka iz Njemačke koji uzgaja zečeve veličine pasa. Stupio je u kontakt s njime želeći da dođe i pokrene farmu u Sjevernoj Koreji. No, dotični Karl Szmolinsky mu je rekao da je to neisplativo, jer da se od tih zečeva ne dobije puno tako puno mesa kao što se čini te da imaju ogroman apetit. Kim je na kraju kupio 12 golemih zečeva, a nakon nekoliko mjeseci otkazao je put Szmolinskyu koji vjeruje da je Kim zečeve na kraju iskoristio za bogati ručak povodom svog rođendana.

Nosio je cipele s visokim džonom i putovao isključivo vlakom

Kim Jong-il bio je opterećen zbog svoje visine pa je uvijek nosio crne cipele s visokom potplatom da bi bio barem malo viši.Užasavao se visina, a pretpostavlja se da je tu fobiju naslijedio od oca stoga je izbjegavao avione i putovao u luksuznim vlakovima.

Bio najveći potrošač konjaka na svijetu

Sjevernokorejski je vođa doslovno obožavao konjak te se za njega govori da je bio najveći potrošač Hennessya, piše portal 11 points. Prema Hennesyju 1993. i 1994. Kim Jong-il bio je njihov najveći pojedinačni kupac na svijetu. Svake je godine, u prosijeku, uvozio ovog vrhunskog konjaka u vrijednosti od oko 3 milijuna i 750 tisuća kuna.

Volio filmove, otimao redatelje i glumce

A navodno je i obožavao golf te je, prema tamošnjim medijima, iz prvog pokušaja 38 puta pogodio rupu. Bio je obožavatelj filmova i to u tolikoj mjeri da je jednom prilikom oteo južnokorejskog redatelja i njegovu suprugu glumicu kako bi ih nagovorio da kod njega stvaraju filmove. Oni su za njega i napravili 7 filmova sve dok 1986. nisu pobjegli na zapad. Kim Jong-il je navodno posjedovao oko 20 tisuća video vrpci, a najdraži su mu filmovi bili Rambo i Godzilla. U njegovoj se biografiji spominje i da je skladao 6 opera.

Riža koju je jeo trebala biti jednake veličine

U svojoj je rezidenciji imao posebne zaposlenike koji su bili zaduženi za prebiranje po riži jer Kim Jong-il nije želio jesti rižu ukoliko svako zrno nije jednako po veličini i boji.

Ako je Kim Jong-il primao injekcije, morali su i najbliži zaposlenici

Posebno je pazio da o ničemu ne postane ovisan, odnosno da u toj ovisnosti ne bude sam. Tako se, priča se, jednom prilikom 1992. ozlijedio na jahanju nakon čega mu je doktor dao injekciju protiv bolova. No kada je doznao da se o njima može postati ovisan, a trebao ih je primati zbog bolova, naredio je da injekciju primaju i njegovi najbliži suradnici.

Trošio milijune na automobile, alkohol i prostitutke

Iako su pod njegovom državničkom palicom od gladi umrli brojni građani, Kim Jong-il je sebi uvijek bio na prvom mjestu i nije mu bio problem uvoziti mercedese iz Njemačke, pivo iz Češke ili pak prostitutke iz Švedske, piše portal 11 point.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene