Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud Kalifornije potvrdio

Zabrana istospolnih brakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Kalifornije u utorak je proglasio ustavnim i usvojio tzv. 'Prijedlog 8', kojim su u toj američkoj saveznoj državi zabranjeni istospolni brakovi, ali je istodobno potvrdio valjanost 18.000 takvih brakova, sklopljenih prije usvajanja 'Prijedloga 8' u studenom 2008.

Objavu odluke čekale su tisuće prosvjednika pred Vrhovnim sudom u San Franciscu, a policije je uhitila 175 najnasilnijih. 'Sram vas bilo! Sram vas bilo', uzvikivali su pristaše istospolnih brakova nakon objave odluke, a prosvjedi su se proširili i na četvrt Castro, središte homoseksualne zajednice San Francisca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demografski trendovi daleko od dobrih Hrvatska 2017: Brakovi se raspadaju, ljudi odseljavaju, a mortalitet je daleko veći od nataliteta Slika nije dostupna Pomagač ili zlostavljač? On je najomraženiji muškarac na svijetu

Direktor udruge Kalifornijsko obiteljsko vijeće, Ron Prentice, kazao je kako pristaše 'zahvaljuju sudu za zdravu i zakonitu odluku, kojom je podržana povijesna definicija braka i volja naroda Kalifornije'.

Udarac osobnim slobodama

Nasuprot njemu, Anthony Romero, izvršni direktor Američkog saveza za građanske slobode, ocijenio je da su odlukom Vrhovnog suda 'osobne slobode u Kaliforniji doživjele veliki udarac'. Od 50 američkih saveznih država, do sada su istospolne brakove odobrili Maine, Connecticut, Massachussetts, Vermont i Iowa, dok su se New Hampshire i New York primakli na domak takvoj odluci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene