Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Nepravomoćna presuda

Za strijeljanje Bošnjaka kod Srebrenice dobio 20 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosanski Srbin Božidar Kuvelja proglašen je krivim prema optužnici za ratne zločine počinjene u srpnju 1995. godine na području Srebrenice. Sud BiH izrekao mu je nepravomoćnu presudu u trajanju od 20 godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na dvadeset godina zatvora bivšeg pripadnika policije bosanskih Srba Božidara Kuvelju proglasivši ga krivim po optužnici koja ga je teretila za ratne zločine počinjene u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Pročitajte i ovo SIPA (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Akcija SIPA-e U BiH uhitili sedam osoba, sumnjiče ih za ubojstvo 800 Bošnjaka u Srebrenici Slika nije dostupna RATNI ZLOČIN U Srebrenici će biti sahranjeno još 19 žrtava genocida, među njima i ubijeni 16-godišnjak

U nepravomoćnoj presudi navedeno je kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Kuvelja osobno sudjelovao u strijeljanju zarobljenih Bošnjaka koji su bili zatočeni u tadašnjoj zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravice u okolici Srebrenice.

>> Nakon dugo vremena Mladić dobio riječ i odmah napravio igrokaz

Uz to je utvrđeno kako je Kuvelja sudjelovao i u akcijama čiji je cilj bio masovni progon bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice te u razdvajanju bošnjačkih muškaraca i žena koji su spas potražili u tadašnjoj bazi Ujedinjenih naroda u Potočarima.

Muškarci su nakon toga pobijeni, a žene deportirane na teritorij pod nadzorom Armije BiH.

Tužiteljstvo je za Kuvelju tražilo zatvorsku kaznu od 35 godina uz konstataciju kako je on svojim djelomičnim priznanjem potvrdio kako je svjesno sudjelovao u počinjenim zločinima.

Dan nakon što je u Kravicama ubijeno više stotina zarobljenih Bošnjaka, Kuvelja je tamo stigao 13. srpnja 1995. godine kada je pucao iz strojnice u skupinu u kojoj je bilo između 70 i 100 preživjelih zatočenika, a svi su pobijeni u roku od nekoliko minuta.

Kuvelji je temeljem prvostupanjske kazne odmah produžen pritvor koji će trajati najmanje do donošenja pravomoćne presude. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene