Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za Repaka traže 10 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni odvjetnik u Norveškoj Pall Oenseth u završnoj je riječi, nakon završetka petotjedne glavne rasprave u općinskom sudu u Oslu, zatražio zatvorsku kaznu od deset godina za 42-godišnjeg bosanskog muslimana Mirsada Repaka, optuženog za ratne zločine u BiH 1992.

Završne će riječi u utorak i srijedu održati braniteljica optuženog i odvjetnica koja zastupa žrtve, a presuda se očekuje za mjesec dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ‘Bosanska knjiga mrtvih’ 'Tijekom rata poginulo 99.000 građana BiH' Slika nije dostupna Traži se žurno donošenje protumafijaških zakona u Federaciji BiH

Mirsad Repak bivši je pripadnik HOS-a, optužen za mučenje, uključujući i jedno silovanje, 18 srpskih civila, muškaraca i žena u logoru Dretelj tijekom rata u BiH.

Bit će to prvo suđenje za ratne zločine koje će se održati u Norveškoj nakon suđenja osobama osumnjičenima za suradnju s nacističkim okupatorom tijekom Drugog svjetskog rata. 

>> Norveški sud sudit će Mirsadu Repaku za ratne zločine

Nastanjen u Norveškoj s obitelji, Mirsad Repak naturalizirani je Norvežanin od 2001.

Sud u Oslu prethodno je odbacio argumente obrane prema kojima se novi zakon o "genocidima, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti", na snazi od ožujka ove godine, ne može primijeniti retroaktivno na njezina klijenta za događaje iz 1992.

Informacije o Repaku norveške su vlasti dobile razmjenjujući informacije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao i s lokalnim sudovima i tužiteljstvima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene