Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje stručnjaka

Za IT stručnjake obrazuju ih od prvih razreda osnovne škole!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Estoniji nedostaje 6 i pol tisuća IT stručnjaka. Tom su problemu odlučili doskočiti na način da već u nižim razredima osnovne škole učenike podučavaju informatiku.

6 i pol tisuća IT stručnjaka nedostaje u Estoniji. Zemlja koja je bila jedan od baltičkih tigrova poznata je po razvijenoj IT tehnologiji. Čak i djeca u prvim razredima osnovne škole imaju satove informatike. Taj još eksperimentalni program pokrenula je zaklada Tigrov skok. Kažu da je najveći problem u početku objasniti djeci da računala ne služe samo za igru. Na kraju školske godine estonski prvašići trebali bi znati osnove programiranja.

Pročitajte i ovo Ludbreg Newton soba Koncept norveškog obrazovanja VIDEO U svijetu postoji samo 45 ovakvih posebnih soba, a jedna je na sjeveru Hrvatske Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom

'Naša se djeca veoma rano zainteresiraju za pametne telefone i tablete. Korištenje tehnologije mora biti prisutno i u osnovnoškolskom obrazovanju', kazao je Ave Laurinson, iz fondacije Tigrov skok.

>> Informatički odlikaš za računalom tek sat dnevno

'Nemamo nestvarne ciljeve da ćemo popuniti estonske tvrtke s programerima. Naš je cilj dati učenicima priliku da se upoznaju s računalom na nov način, da ne budu igrači nego kreatori igre', rekao je Laurinson.

'U prvom i drugom razredu učenike pokušavamo naučiti kako da budu što vještiji s rukama, crtajući i koristeći tipkovnicu. To su osnove, kao i sigurno 'ulogiravanje' i 'odlogiravanje' s računala. U trećem i četvrtom razredu pokušavamo s učenicima raditi složenije zadatke, kao što su istraživanja i početnička programiranja', kaže Kristi Saarpuu, učiteljica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene