Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Yunus poziva Svjetsku banku da pomogne siromašnima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus pozvao je Svjetsku banku da promijeni pristup u borbi protiv siromaštva i izravnije pomogne milijunima ljudi koji preživljavaju s manje od jednog dolara na dan.

Velike infrastrukturne projekte Svjetske banke trebaju u lokalnim
zajednicama voditi siromašni, smatra Yunus koji je u svojoj zemlji, Bangladešu, poznat kao "bankar siromašnih".

Pročitajte i ovo Rizik od siromaštva - 4 Rizik od siromaštva Sve nas više jedva spaja kraj s krajem, Plenković kaže da izmišljamo: "To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema" Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali

Yunus, koji u kanadskom Halifaxu sudjeluje na summitu posvećenom mikro-kreditima, kazao je da je "uložio veliki napor kako bi čelnike Svjetske banke uvjerio da promjene svoj pristup i izravnije se zainteresiraju za siromašne".

Prema njegovim riječima, direktor Svjetske banke Jim Wolfensohn pokazao je interes za mikro-kredite, "ali ga institucija nije podržala". Izrazio je žaljenje što ta velika međunarodna financijska institucija ne odvaja ni jedan posto svog proračuna za mikro-kredite, ocjenivši njezine metode "zastarjelim".

"Ako gradimo most, zajam će dobiti vlada i ona će biti vlasnik te pozajmice. Zašto vlasnici ne bi bili siromašni", zapitao se Yunus.

Yunus je vlasnik banke Grameen koja siromašnima daje manje zajmove za pokretanje vlastitog posla, i smatra se začetnikom te metode razvoja.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene