Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rizik od siromaštva

Sve nas više jedva spaja kraj s krajem, Plenković kaže da izmišljamo: "To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema"

Aktualno Galerija Rizik od siromaštva - 4 Rizik od siromaštva - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vitomir, Osijek Vitomir, Osijek Foto: DNEVNIK.hr Rizik od siromaštva - 1 Rizik od siromaštva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rizik od siromaštva - 2 Rizik od siromaštva - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rizik od siromaštva - 3 Galerija 1/6 >>
Broj građana koji žive u riziku od siromaštva u Hrvatskoj 2023. blago je porastao, a više od 20 posto građana živi u kućanstvima koja teško spajaju kraj s krajem. Kako su na to reagirale političke stranke, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Svaki peti stanovnik Hrvatske živi u riziku od siromaštva. Taj statistički podatak, iako možda šokantan, i nije neka vijest jer isti je već deset godina, pa su se svi na njega navikli.

"To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema. Hrvatska danas živi puno bolje nego što se živjelo prije", tvrdi predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Ne žive svi jednako dobro niti je onih koji žive lošije svugdje jednako. Što se siromaštva tiče, unutar Hrvatske postoje goleme razlike. U Zagrebu je tek svaka deseta osoba u riziku od siromaštva, u Panonskoj Hrvatskoj svaka treća.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću"

Vlada je u Slavoniji pokrenula velike investicije, a bilo je i više mjera za pomoć najpotrebitijima, no siromašnih je i dalje više, a život je teži nego u metropoli.

Radi se, čini se, o začaranome krugu. Zagreb je bogatiji, pa onda i više može pomoći onima koji imaju najmanje.

"Doista Grad Zagreb izdvaja znatna sredstva i to stalno povećavamo. U posljednje dvije godine imali smo nekoliko izmjena odluke o socijalnoj skrbi kako bismo povećali obujam mjera i socijalne transfere", podsjetio je gradonačelnik Zagreba Tomašević.

Pročitajte i ovo Slavonija - 1 Projekt Slavonija Plenković se hvali boljim životom, ali što kažu Slavonci? ''Procijenite sami kad muž i ja živimo s 450 eura''

Desnica pak nudi suprotno - umjesto većih socijalnih dotacija za potrebite, manje poreze za sve.

"U ovom trenutku mi vidimo jedinu mogućnost da država napravi sve da dodatno rastu primanja naših građana. To je, naravno, moguće i to je logika ekonomije kroz porezna rasterećenja", kazao je Mostov Nikola Grmoja.

Uz manje uplitanja države, slažu se i u Domovinskom pokretu, svima, pa i najsiromašnijima, bit će bolje.

"U Domovinskom pokretu vidimo rješenje u tome da se politika počne manje baviti gospodarstvom, da imamo više povjerenja u obične ljude, da znaju sami, u slobodi stvarati za sebe i svoju obitelj", smatra Stjepo Bartulica iz DP-a.

Zbog države ili unatoč njoj, četiri od deset osoba starijih od 65 godina danas u Hrvatskoj živi u opasnosti od siromaštva. Tko god pobijedio na izborima, taj problem neće moći zanemariti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene