Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novogodišnje obraćanje

Kineski predsjednik poslao zabrinjavajuću poruku: "Ujedinjenje je neizbježno"

Xi Jinping
Xi Jinping Foto: Afp
Ujedinjenje s Tajvanom je neizbježno, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u novogodišnjem obraćanju u nedjelju, odlučnijeg tona nego prošle godine i manje od dva tjedna prije nego što otok na koji Kinezi polažu pravo izabere novog čelnika.

Kineski predsjednik Xi Jinping u svojem novogodišnjem obraćanju je poručio da je ujedinjenje s Tajvanom neizbježno.

Predsjednički i parlamentarni izbori 13. siječnja održat će se u vrijeme narušenih odnosa između Pekinga i Taipeija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razbojništvo u Sesvetama Naručili hranu pa opljačkali dostavljača iz Indije, ukrali mu nekoliko stotina eura

Kina smatra da je Tajvan njezin "sveti teritorij" i nikad nije isključiila upotrebu sile da ga vrati pod svoju kontrolu, iako Xi nije spomenuo prijetnju vojskom u govoru koji je prenosila državna televizija.

"Ujedinjenje domovine je povijesno neizbježno", rekao je Xi.

Vezano za izbore, Peking je posebno kritičan prema sadašnjem potpredsjedniku Laiu Ching-teau, predsjedničkom kandidatu vladajuće tajvanske Demokratske stranke (DPP) koji vodi prema anketama, rekavši da je opasni separatist.

DPP smatra da samo stanovnici Tajvana mogu odlučiti o svojoj budućnosti, kao što tvrdi i Laiuev glavni izborni suparnik, Hou Yu-ih iz najveće tajvanske opozicijske stranke Kuomintang (KMT).

Pročitajte i ovo Ilustracija Brzi odgovor Hutisti opet napali u Crvenom moru, Amerikanci digli helikoptere i potopili im tri broda

KMT tradicionalno njeguje bliže odnose s Kinom, no žestoko niječe da je propekinška stranka.

Poražena vlada Republike Kine pobjegla je na Tajvan 1949. nakon što je izgubila u građanskom ratu s komunistima Mao Ce-tunga koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu. Republika Kina i dalje je službeni naziv Tajvana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene