Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmijenio novogodišnje čestitke

Xi razmijenio čestitke s Bidenom: "Voljan sam surađivati radi promicanja svjetskog mira i razvoja"

Joe Biden i Xi Jinping
Joe Biden i Xi Jinping Foto: Afp
Kineski predsjednik Xi Jinping razmijenio je čestitke s američkim predsjednikom Joe Bidenom na 45. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u poruci američkom predsjedniku Joeu Bidenu rekao da su obje zemlje prebrodile oluje i općenito krenule naprijed, što je potaknulo dobrobit njihovih zemalja i pridonijelo svjetskom miru, stabilnosti i prosperiteta.

Uspostavu odnosa između Kine i SAD-a nazvao je velikim događajem u povijesti bilateralnih i međunarodnih odnosa.

Kinesko-američki odnosi su zahladili, ali dužnosnici Bidenove administracije su posjetili Peking više puta i sastali se sa svojim kineskim kolegama kako bi obnovili komunikaciju i povjerenje prije samita Xija i Bidena u studenome u San Franciscu koji je bio viđen kao prilika za smirivanje napetosti između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Xi je rekao da je taj samit pokazao pravac odnosa dviju nacija u okviru vizije okrenute prema budućnosti.

"Voljan sam surađivati s predsjednikom Bidenom kako bismo usmjeravali i upravljali kinesko-američke odnose na korist Kine i SAD-a, dvaju naroda, te promicali svjetski mir i razvoj", rekao je Xi.

Pročitajte i ovo Smeće na gradskim ulicama nakon proslave Nove godine - 2 smeće posvuda FOTO Pogledajte kako su izgledale zagrebačke ulice nakon proslave Nove godine

SAD u studenome očekuju predsjednički izbori na kojima bivši predsjednik i žestoki kritičar Kine Donald Trump želi osvojiti drugi mandat u utrci protiv aktualnog predsjednika Joea Bidena.

Novogodišnje želje

Xi je također razmijenio novogodišnje čestitke sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong Unom i obojica su najavila 2024. kao godinu prijateljstva za obje zemlje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je u tu svrhu pokrenuto niz aktivnosti.

Kina je spremna produbiti strateško obostrano povjerenje sa Sjevenom Korejom, pojačati robnu razmjenu i gospodarsku suradnju, promicati snažnije bilateralne odnose i pridonijeti održavanju mira i stabilnosti u regiji, rekao je Xi.

Pročitajte i ovo Ilustracija S prvim danom 2024. Važne promjene koje nas očekuju u ovoj godini: Pogledajte što se sve mijenja

Kineski čelnik je na Silvestrovo također razmijenio čestitke i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ove godine se obilježava 75 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Kako Rusija zbog invazije na Ukrajinu postaje sve izoliranija, porasla je gospodarska ovisnost Rusije o Kini.

Prema Xijevim riječima, Kina i Rusija bi trebale stalno raditi na učvršćivanju i razvoju veza, zacrtavajući trajno dobrosusjedsko prijateljstvo, zajedno sa sveobuhvatnom strateškom koordinacijom i obostrano korisnom suradnjom koja bi služila interesima obiju zemalja.

Ove se godine obilježava 75. godišnjica uspostave Narodne Republike Kine, kada je Mao Ce Tung porazio snage Republike Kine predvođene Čan Kaj Šekom u krvavom građanskom ratu.

Mao je proglasio Narodnu Republiku Kinu 1. listopada 1949., dok je vlada Čang Kaj Šeka u prosincu iste godine pobjegla u egzil na Tajvan. Nikakav mirovni sporazum o završetku rata nije potpisan i Republika Kina je i dalje službeni naziv Tajvana.

Xi je u novogodišnjoj poruci rekao da je ujedinjenje Kine s Tajvanom neizbježno, snažnijim tonom progovorivši o toj temi niti dva tjedna pred izbore za novog čelnika Tajvana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene