Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda u korist SAD-a

WTO: Subvencije EU za Airbus su iliegalne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u petak je presudila da je europska tvrtka Airbus primala ilegalne subvencije vlada Europske unije, izvijestio je The Wall Street Journal pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

U svojoj privremenoj odluci u predmetu WTO je utvrdio da je svaki paket pomoći za pokretanje proizvodnje putničkog zrakoplova A380 bio ilegalna subvencija. Boeing i SAD su u tužbi tvrdili da je EU nepošteno subvencionirala zrakoplove kao što su Airbus A350. EU je pružala pomoć u obliku zajma koji nije trebalo vraćati ako zrakoplov koji je u razvoju ne vrati uloženo. SAD je 2004. podnijela tužbu, osporavajući legalnost takve startne pomoći. U tužbi je navedeno da je Airbus u okviru toga programa primio više od 20 milijardi dolara pomoći od vlada EU.

Najveći i najskuplji predmet u povijesti WTO-a

Dužnosnici američkog ministarstva trgovine smatraju presudu WTO-a 'velikom pobjedom', prema osobi upoznatoj s tim pitanjem. Riječ je o najvećem i najskupljem predmetu u 14-godišnjoj povijesti WTO-a, čije je sjedište u Ženevi. WTO je tiskao svoje izvješće, dugačko oko 1,000 stranica, u samo dvije kopije na papiru koje su dane samo vladama SAD-a i EU-a, navodi WSJ. 'Možemo potvrditi primitak povjerljivog privremenog izvješća', izjavio je Lutz Guellner, trgovinski glasnogovornik EU-a. 'To je samo pola priče, druga polovica je tužba koju je EU podnijela protiv SAD-a zbog vladine pomoći Boeingu', dodao je. WTO treba presuditi u tom predmetu kasnije ove godine.

Konačna odluka u predmetu SAD protiv Airbusa bit će donesena iduće godine. Analitičari su ocijenili da pravorijek WTO-a, koji možda godinama neće biti finaliziran, može postaviti novi okvir za državnu pomoć proizvođačima zrakoplova koji moraju utrošiti milijarde dolara u razvoju novog putničkog zrakoplova. Dužnosnici američke vlade i Boeinga kazali su kako žele da presuda WTO-a nadvlada planove europskih vlada da pomognu Airbusu s 2.9 milijardi eura u razvoju novog zrakoplova dugog doleta A350 koji će konkurirati modelu Boeing 787 Dreamliner. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene