Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubitak od 250 milijuna dolara

Negativni utjecaj vulkanskog oblaka veći od '11. rujna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračni prijevoznici zamjeraju europskim vladama na neadekvatnom odgovoru na krizu.

 Savez međunarodnih zračnih prijevoznika objavio je da je negativan utjecaj vulkanskog oblaka na zračni promet veći od terorističkih napada 11. rujna i zamjerio europskim vladama na neadekvatnom odgovoru na vulkansku krizu.

Pročitajte i ovo Poplava Neretva - 4 nakon obilne kiše Zbrajaju se štete na jugu zemlje, izlila se Neretva: "Otišao nam je sav namještaj, voda je bila i do pola metra" Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

Čelnik IATA-e Giovanni Bisignani rekao je da dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara, odnosno 50 milijuna dolara više od prethodne procjene u petak. Bisignani je zatražio hitnu akciju za sigurno otvaranje zračnog prostora i zatražio sastanak Međunarodnog civilnog zračnog saveza (ICAO), tijela UN-a za civilni zračni promet. 'Odluke moramo donositi na temelju stvarnog stanja, a ne prema teoretskim modelima. Vlasti su propustile prigodu za sigurno letenje', rekao je Bisignani.

>> 'Ne možemo čekati da pepeo nestane'

Sve zračne luke otvorene su u ponedjeljak u Španjolskoj i Portugalu te u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, i Srbiji, te na francuskom i talijanskom jugu i na europskom krajnjem istoku. Latvija, Litva, Poljska, Danska i Češka otvorile su svoj zračni prostor samo za tranzit na visokim nadmorskim visinama, a Finska i Švedska su otvorile zračne luke na sjeveru svojih zemalja. U ostatku Europe zračni promet je i dalje u zastoju. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene