Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li šanse?

'Vrijeme za afričkog papu sazrelo je još u prvom stoljeću Crkve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konklava koja će odabrati novog poglavara katoličke Crkve sastaje se u ožujku. Postoji li šansa da novi papa bude Afrikanac?

Prije dva tjedna nigerijskog kardinala Johna Onaiyekana upitali su smatra li da je u društvu sazrelo doba za crnog papu. Njegov odgovor izazvao je salve oduševljenja na proslavi mjeseca crnačke povijesti u Torontu. 'Vrijeme za afričkog papu sazrelo je i u prvom stoljeću katoličke Crkve', odgovorio je tada kardinal Onaiyekan.

'Ne kažem da bi mene trebalo uzeti zu obzir za papu, ali činjenica je da se Evanđelje propovijeda svim narodima i rasama i zbog toga bi najviše vodstvo Crkve trebalo biti otvoreno za ljude svih rasa, jezika i nacija. Neću se iznenaditi doživim li afričkog papu', rekao je kardinal Onaiyekan.

Pročitajte i ovo Zemljište koje će država dati Crkvi Okončan višegodišnji spor FOTOGALERIJA Ovo su zemljišta koja će država dati Crkvi u zamjenu za Dinamov stadion Napad u crkvi u Istanbulu Ubojice u bijegu VIDEO Napad u istanbulskoj crkvi: Dvojica maskiranih muškaraca upala na misu i ubila jednu osobu

Tada mu ni na kraj pameti nije bilo da bi papu iz Afrike mogao vidjeti već u ožujku ove godine. Nakon iznenadne ostavke pape Benedikta XVI. uskoro će biti sazvana konklava na kojoj će svi kardinali mlađi od 80 godina izabrati novog poglavara katoličke Crkve.

>>
Skandal u Vatikanu: Papa otišao zbog izvještaja o bludu i korupciji?

Mnogim katolicima nije toliko bitno odakle dolazi novi papa koliko im je bitno tko je novi papa, no afričkim katolicima bi odabir pape s njihova kontinenta značio da je katolicizam kod njih sazrio te da bi se papa s afričkog kontinenta adekvatno mogao postaviti prema svim izazovima koji se nalaze pred Afrikom i njenim narodima kako bi se to društvo, kultura i socio-ekonomski prioriteti lakše integrirali u cjelokupno katoličko društvo.

U posljednja tri desetljeća dogodio se geografski pomak u rasprostranjenosti katoličkog stanovništva. Središte 'gravitacije' pomaknulo se sa Zapada na globalni Jug. Prema posljednjim podacima 70 % katolika sada živi u Amerikama i Europi. Više od četvrtine katolika živi na azijsko-pacifičkom području te u subsaharskoj Africi. Po prvi put u povijesti u Latinskoj Americi i Africi živi više od polovine sveukupne katoličke populacije. 'Zbog toga danas moramo gledati Afriku kako bismo shvatili kršćanstvo kao takvo', kaže britanski misiolog Andrew Walls.

U vrijeme kada su crkve diljem Europe i Sjeverne Amerike nedjeljom prazne, one u Africi prepune su. Afrički svećenici u svoje obrede uvijek unose nešto novo, nešto inovativno. Katolicizam u Africi ima jak utjecaj na potragu za rješavanjem problema poput siromaštva, bolesti, etničkih i vjerskih sukoba, ratova, političkih i ekonomskih problema te radikalnog islamističkog fundamentalizma. Crkve u Africi nemaju samo ulogu pružanja duhovne potpore nego i jačanja civilnog društva te postavljanja temelja održivog razvoja.

Glavno pitanje je: je li katolička Crkva spremna za crnog papu? Hoće li se afrički papa bolje postaviti prema glavnim problemima crnog kontinenta, a istovremeno osnažiti i Crkvu na Zapadu?

'Jedno je sigurno. Tko god bude bio novi papa morat će biti papa cijelog svijeta, a ne zatočenik Vatikana i usredotočen samo na Europu. Ne smije robovati strukturama i učenjima koje je pregazilo vrijeme', rekao je profesor Stan Chu Ilo za CNN.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene