Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po potrebi i duže

Vojska SAD-a će ostati na Haitiju šest mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska smanjit će svoju prisutnost na Haitiju za tri do šest mjeseci, nakon što međunarodne organizacije preuzmu ulogu u osiguravanju pomoći i sigurnosti.

Vojni lideri predviđaju šestomjesečno razdoblje snažne podrške Pentagona u 'odgovoru' na potres od 12. siječnja u kojem je poginulo do 200.000 ljudi i u kojem su stotine tisuće stanovnika te zemlje ozlijeđene i ostale bez krova nad glavom.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Prema riječima viceadmirala Alana Thompsona, direktora Agencije za obrambenu logistiku, američka vojska je odlučna osigurati humanitarnu i sigurnosnu podršku 'sve dok druge organizacije ne budu mogle preuzeti tu ulogu'.

'Razdoblje od tri do šest mjeseci, bez sumnje je dobro logističko razdoblje, ali američka vojska je spremna tamo ostati koliko god bude potrebno', izjavio je John Kirby, glasnogovornik združenog stožera američke vojske.

Pentagon je na Haiti uputio više od 15.000 vojnika, od kojih je 4700 već na terenu.

Zbog nereda koji su izbili dok su očajni Haićani čekali hranu i vodu koja nakon dva tjedna od potresa kasni, snage UN-a ispalile su suzavac na okupljene u redu ispred razrušene predsjedničke palače u Port-au-Princeu.

>> VIDEO: Spašen ispod ruševina nakon 14 dana

>> Novi potresi i sukobi mačetama zbog šatora na Haitiju

Vojnici UN-a kažu da Haićani nisu nasilni, nego očajni, jer samo žele jesti, a hrane nema za sve. Ujedinjeni narodi su procjenili da je potrebno osigurati smještaj za oko milijun ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene