Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igor Tabak za DNEVNIK.hr

Vojni analitičar o napadu "majkom svih bombi": "To je spektakl i zanimljiv eksperiment"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni analitičar Igor Tabak za DNEVNIK.hr je komentirao američki napad "majkom svih bombi" na Afganistan.

Američka vojska bacila je "majku svih bombi" na borce Islamske države u Afganistanu u blizini granice s Pakistanom. Najmoćnija američka konvencionalna bomba koja je ikada korištena u borbi simptom je američkih briga vezanih uz Afganistan, smatraju stručnjaci za sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Slika nije dostupna Misija u Afganistanu Vojni analitičar o napadu na hrvatske vojnike: "Teško se obraniti od takvih napada, bio je jedan od tipičnih"

Pošto američke i ruske snage aktivno sudjeluju u Iraku i Siriji, postoji strah da bi borci Islamske države, izmoreni od rata, mogli potražiti sklonište u Afganistanu.

"Brz bijeg za ISIS-ovce"

Komentar smo zatražili od Igora Tabaka, vojnog analitičara portala Obris.

"Ovo je malo drukčije. Treba pogledati prostor na kojem se to događa, samo 20-ak kilometara od područja koje se nekad zvalo Tora Bora. Riječ je o izuzetno nepristupačnom komadu granice Pakistana i Afganistana gdje se od grada Jalalabada planine naglo dižu prema granici. Tu je čitav niz utvrđenih lokacija koje imaju izlaze na obje strane granice - s jedne strane tu su se nekad nalazili borci Al-Quaide, a sada   ISIS-a kojima je omogućen brz bijeg ako vide da se u ravnici sprema nešto protiv njih. Riječ je o specifičnom pejzažu s dosta usjeka i dubokih, uskih dolina. Ako je vjerovati američkim medijima, upravo je to bio razlog izbora ovako specifičnog oružja", kaže Tabak.

Vojni analitičar ističe kako je riječ o oružju koje izaziva jako veliki udarni val.

"Očito se htjelo vidjeti može li korištenje ovakvog oružja u specifičnim zemljopisnim uvjetima dovesti do kombiniranja odbijanja udarnih valova i njihovog dodatnog pojačavanja ne bi li se jače rušilački djelovalo na tunele i podzemne građevine. Ovo nije aerosolno ili termobaričko oružje tako da za takav tip utvrđenih kompleksa vjerojatno  postoji i pogodnije oružje", kaže Tabak.

"Zanimljiv eksperiment"

Naglašava kako je gledano s vojno-tehničke strane, riječ o zanimljivom eksperimentu, a sam napad okarakterizirao je kao iznenađujući.

"Iako u tom prostoru već neko vrijeme traju borbe manjeg intenziteta, to nije nešto što bi prije samog američkog odgovora odjeknulo čitavim svijetom poput slika kemijskog oružja. Na samom terenu to je prilično iznenađenje. Imamo samo jedno oružje isporučeno iz transportnog kamiona, nema dugih preleta ni posebnih međunarodnih upozorenja i samo jednu ogromnu eksploziju. To je spektakl i slanje poruke jer je ovo oružje upotrijebljeno prvi put", kaže Tabak.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene