444124
444124
444124
444124
444124

JE LI ERDOGAN 'FINGIRAO' PUČ? Za Dnevnik Nove TV to je pitanje analizirao Vlatko Cvrtila

  • , 21.07.2016., 19:20
  • Autor:
  • komentara

O uvođenju izvanrednog stanja u Turskoj i nastavku dizanja tenzija govorio je stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila, koji je gostovao u Dnevniku Nove TV.

 
 
 
 
Gost Dnevnika Vlatko Cvrtila (Video: Dnevnik Nove TV)
Gost Dnevnika Vlatko Cvrtila (Video: Dnevnik Nove TV)

Profesore Cvrtila - uvođenje izvanrednog stanja još je jedan razlog više za zabrinutost - kako komentirate poruke iz međunarodne zajednice?

Međunarodna zajednica reagirala je, rekao bih, logično, obzirom da su na početku podržali predsjednika Erdogana. Ne može nitko pametan biti za vojne udare. Međutim, sad kad se situacija razvija u smijeru da on sad koristi cijelo to stanje da ojača svoju poziciju i da bi možda uveo određene oblike autoritarne vladavine, kroz promjene ustava i kroz uvođenje izvanrednog stanja, morali su reagirati. Morali su naglasiti da ono što se trenutno radi nema možda direktne veze s onim što je bilo u pokušaju vojnog puča i da se mogu ugroziti ljudska prava i sve ostalo, i morali su reagirati.

Je li ovo konačan dokaz da je Erdoan fingirao pokušaj vojnog udara kako bi sebi osigurao ovlasti koje su dosta upitne?

Ja to neznam, ali definitivno je jasno da je ova situacija i ovaj pokušaj puča njemu izravno išao u korist, jer on sad koristi tu poziciju da bi ojačao svoju moć. Je li on znao, je li on to sve pustio, to ćemo saznati za koju godinu, ali ovu situaciju jako dobro iskorištava, prije svega da bi stavio pod kontrolu one dijelove sutava, koje dosad nije imao pod kontrolom.

Erdogan je Europskoj uniji poručio da gleda svoja posla - na čemu temelji takav stav?

On je tu spomenuo Francusku. Kad su mu prigovorili zbog izvanrednog stanja, on je rekao da je u Francuskoj uvedeno, nakon terorističkih napada u Parizu, suspendirana su neka prava i to on sad čini, mada u puno širem obimu. On je taj argument upotrijebio da svi oni drugi u Europi koji njemu prigovaraju, gledaju svoja posla upravo zato što su ponekad u povijesti i oni uvodili slične mjere. Dakle, ne baš tako radikalno kao on, ali on se poziva na njih.Posebno u borbi protiv terorizma.

Situacija u Turskoj prelijeva se i na BiH - nakon skupova potpore Erdoanu u toj zemlji raste pritisak na institucije i medije koji kritiziraju turskog predsjednika - očekujete li rast tenzija u BiH?

Mislim da će u BiH prije svega porasti tenzije unutar onih struktura koje su povezane sa ili imaju doticaj s Fetullehom Gulenom. Ima tamo nekih škola, on je dosta i pomagao, osnivao određene obrazovne ustanove i vrlo vjerojatno će se od BiH tražiti, kao što se tražilo od Bugarske i kao što će se vjerojatno tražiti od Makedonije, da se zatvore i da se dogodi s njima ono što se dogodilo u Turskoj. Dakle, suspenzija, ukidanje nastavničkih licenci itd.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se