Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdnje SAD-a

Putin pozvao 147.000 Rusa na služenje vojnog roka, Rusija od Sjeverne Koreje pokušava nabaviti oružje

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Vladimir Putin je potpisao uredbu kojom je 147.000 Rusa pozvao na služenje vojnog roka u sklopu proljetne regrutacije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin popisao je uredbu kojom je 147.000 Rusa pozvao na služenje vojnog roka u sklopu proljetne regrutacije, prenio je britanski Guardian.

Zadnju takvu uredbu potpisao je u rujnu, kada je na vojni rok pozvao 120.000 civila. Tada je rusko Ministarstvo obrane ustvrdilo da to nema nikakve veze s ratom u Ukrajini.

Svi ruski muškarci starosti 18 do 27 godina obavezni su proći godinu dana vojne službe.

SAD: Rusija pokušava nabaviti oružje od Sj. Koreje

Rusija nastavlja pokušavati nabaviti oružje i streljivo od Sjeverne Koreje, priopćila je u četvrtak američka vlada.

"Imamo nove informacije da Rusija aktivno nastoji nabaviti dodatno streljivo od Sjeverne Koreje", rekao je direktor za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u četvrtak u Washingtonu.

SAD vjeruje da Rusija pokušava posredovati u tajnom sporazumu o oružju sa Sjevernom Korejom preko trgovca oružjem po imenu Ashot Mkrtychev. To bi Rusiji omogućilo nabavu više od dvadeset vrsta oružja i streljiva iz Sjeverne Koreje. Zauzvrat, Rusija nudi Pjongjangu hranu, kaže Washington.

Pročitajte i ovo Nikolaj Petrušev i Vladimir Putin Nikolaj Petrušev Jeziva prijetnja Putinova šefa za sigurnost: "Uništit ćemo Zapad nuklearnim oružjem ako pokušaju..."

Takav sporazum krši brojne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Kirby te dodao da je Washington primio na znanje nedavne izjave Sjeverne Koreje da neće prodavati niti isporučivati ​​oružje Rusiji.

"Nastavit ćemo to pomno pratiti", rekao je Kirby.

SAD je uveo sankcije Mkrtychevu u četvrtak, zamrzavajući njegovu moguću imovinu u SAD-u. Kirby je naglasio da će Sjedinjene Države učiniti sve što je moguće da spriječe Rusiju da nabavi vojnu opremu od Sjeverne Koreje i bilo koje druge zemlje koja podupire ruski rat u Ukrajini.

Amerika pozvala građane da napuste Rusiju

Washington je u četvrtak pozvao građane SAD-a da napuste Rusiju, nakon što je u toj zemlji pritvoren američki novinar. "Građani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiju trebali bi odmah otići (iz Rusije), kao što i dalje savjetuje State Department", rekla je Bijela kuća u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna strog potez Rusija uhitila američkog novinara: "Uhvaćen je na djelu"

State Department je u izravnom kontaktu s Moskvom zbog pritvaranja novinara Wall Street Journala, naglasila je Bijela kuća, dodajući da je administracija predsjednika Joea Bidena stupila u kontakt s obitelji novinara i njegovim poslodavcem.

Moskovski sud naložio je pritvaranje novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha u četvrtak, istaknuvši da će on biti u pritvoru najmanje do 29. svibnja zbog navodnog špijuniranja za SAD.

"Neprihvatljivo je da je ruska vlast usmjerena protiv američkih građana", poručila je Bijela kuća  "najoštrije" osudivši pritvaranje.

Wall Street Journal oštro je odbacio optužbe te je pozvao na puštanje iz pritvora svog novinara, izrazivši zabrinutost za njegovu dobrobit.

"Mi smo solidarni s Evanom i njegovom obitelji", poručile su američke novine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Nova analiza rata Detalj iz Prigožinova intervjua pokazuje opak politički plan za Rusiju?

Reporteri bez granica nazvali su uhićenje novinara "zabrinjavajućim".

"Novinari ne smiju biti meta", istaknuli su.

Gershkovichu, koji je rođen 1991., prijeti do 20 godina zatvora ako bude osuđen. Smatra se da je ruski pravni sustav izrazito politiziran, a optužbe gotovo uvijek dovode do osuđujućih presuda.

Ruska tajna služba FSB objavila je kako je pritvorila američkog novinara zbog "špijuniranja za interese američke vlade".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene