452337
452337
452337
452337
452337

OPASAN I DOSAD NEZABILJEŽEN POTEZ Rusija izlazi iz sporazuma o nuklearnoj sigurnosti

  • , 04.10.2016., 10:09
  • Autor:
  • komentara

Nakon povlačenja iz ovog dogovora, Rusija će moći plutonij koristiti u vojne svrhe.

 
 
 
 
Rusija izlazi iz sporazuma o nuklearnoj sigurnosti (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Rusija izlazi iz sporazuma o nuklearnoj sigurnosti (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Ističući da su se odnosi sa SAD-om pogoršali te da je okruženje "radikalno izmijenjeno", ruski predsjednik Vladimir Putin povukao se jučer iz sporazuma o nuklearnoj sigurnosti. Zabrinjavajuć je to znak da bi suradnja dviju zemalja u području nuklearne sigurnosti mogla biti ugrožena.

Sporazum je bio zaključen 2000. godine i jedna je od okosnica nuklearnog razoružanja, kojem se teži još od kraja Hladnog rata. Njime je predviđeno da će Rusija i SAD uništiti svoje vojne zalihe plutonija.

Vladimir Putin

Riječ je o 34 tone plutonija u vojnim skladištima tih zemalja, koje bi se mogle koristiti za izradu nuklearnog oružja, bilo da to učine Rusija i SAD, bilo da postanu ciljem terorista, prenosi New York Times.

Ovaj dogovor nema utjecaja na broj postojećeg nuklearnog oružja u Rusiji i SAD-u, no povlačenje Rusije ukazuje na zaoštravanje odnosa sa Zapadom, što u kontekstu aneksije Krima i vojnih akcija u Sriji pruža dovoljno razloga za zabrinutost.

"Vremena su se promijenila", napisao je Putin u dekretu potpisanom u ponedjeljak. "Neprijateljske aktivnosti SAD-a protiv Rusije, koje su prijetnja strateškoj stabilnosti, kao i nemogućnost SAD-a da ispuni obaveze o oružju s plutonijem, propisane međunarodnim ugovorima, prisilile su Rusiju na ovaj potez“, istaknuo je Putin u dekretu.

Josh Earnest, tajnik Bijele kuće za medije, istaknuo je da su razočarani odlukom ruskog predsjednika. "Razočarani smo i nizom drugih odluka Rusije, kako u Siriji, tako i u Ukrajini", rekao je Earnest.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se