Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno protiv Inzkoa

Vlada RS-a zaoštrava sukob s međunarodnom zajednicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament Republike Srpske prihvatio je zaključke kojima je najavljena mogućnost povlačenja srpskih dužnosnika u tijelima vlasti države Bosne i Hercegovine ako visoki predstavnik Valentin Inzko ponovno nametne neku odluku.

Na sjednici entitetskog parlamenta u Banjoj Luci, na prijedlog vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koju vodi Milorad Dodik, također je udvojen zaključak da nijedna Inzkova nametnuta odluka neće biti priznata i provedena ako ne dobije potporu na referendumu koji bi se u RS sazvao svaki put kad visoki predstavnik posegne za svojim ovlastima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inzko o referendumu 'Bilo bi najelegantnije da RS sama povuče svoje odluke' Slika nije dostupna Previranja u BiH Inzko suspendirao zakon RS, Dodik to neće poštovati

Dodik je izjavio kako i osobno čvrsto stoji iza takvih zaključaka, a oporbene stranke koje ih nisu poduprle optužio je za izdaju interesa RS-a. 'Ovo se ne može odbiti. Ovo mogu odbiti samo kratkovidni ili oni sa zlom namjerom... Ovo podupire i javnost u RS-u koju mi zastupamo', kazao je Dodik koji je u raspravi o zaključcima u srijedu ocijenio kako je 'krajnje vrijeme da BiH iziđe iz protektorata i zarobljeništva ureda visokog predstavnika (OHR)'.

Zastupnici odbili poduljiti mandat stranim sucima

Pritom je ustvrdio kako Inzko, kao i njegovi preteče na dužnosti visokog predstavnika, nastavljaju djelovati protuzakonito jer svojim odlukama nameću rješenja. Sukob RS-a s međunarodnom zajednicom zaoštren je i zato što su srpski zastupnici u parlamentu BiH na sjednici odbili poduprijeti prijedlog zakona o produljenju mandata stranim sucima i tužiteljima u sudu i tužiteljstvu BiH.

'Nećemo dopustiti da oni ondje ostanu ni jedan jedini dan nakon 31. prosinca ove godine', izjavila je na sjednici zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić. Ustvrdila je kako je jedini cilj djelovanja stranih sudaca i tužitelja da se 'srpskim političarima sudi kao organiziranoj kriminalnoj skupini'.

Dodik se dogovorio s Jeremićem?

Dodik je novinarima potvrdio kako se u srijedu navečer u Banjoj Luci bez najave sastao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem te da je s njim razgovarao o stanju u BiH. 'Sinoć smo razgovarali o ispunjavanju uvjeta za zatvaranje OHR-a', kazao je Dodik.

Jeremićevo zanimanje za stanje u BiH Dodik je ocijenio logičnim jer je Srbija jedan od jamaca Daytonskog sporazuma. Srbijanski ministar vanjskih poslova navodno je Dodiku prenio spremnost Beograda da 'pomogne u deblokiranju političkog stanja u BiH'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene