Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Palo povjerenje u Vladu

Vjerujete li u točnost podataka o radijaciji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska vlada proživljava najteže trenutke i test sposobnosti još od Drugog svjetskog rata. Način na koji se nose s nuklearnom krizom počeo je u japanskoj javnosti izazivati nepovjerenje u vlastite vođe.

Japanski premijer Naoto Kano bio je nepopularan i prije katastrofe uzrokovane potresom i tsunamijem, a njegova popularnost trenutno se 'vuče po političkom dnu', piše Reuters. 'Naša vlada je beskorisna', zaključio je Masako Kitajima, administrativni radnik iz Tokija. S tim se stavom složio i njegov sugrađanin, 53-godišnji Masashi Yoshida. 'Vladin rad je užasan', istaknuo je.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić - 1 Ministar demografije i useljeništva Bivši HDZ-ovac i vjeroučitelj na čelu novog ministarstva: Tko je Ivan Šipić? Aleksandar Vučić komentirao i presudu Vučić konsterniran događanjima u Hrvatskoj: "Kako sad Europa ne reagira?"

>> UŽIVO: TEPCO objavio nove slike, zgrada reaktora br. 4 razorena

>> VIDEO: Loše vrijeme otežava spašavanje

>> 'Japanski scenarij ni u teoriji nije moguć u Krškom'

'Informacije daju prekasno. Trebali su se konzultirati i sa stranim stručnjacima. Previše su pokušavali napraviti sve sami. Mislim kako su se uspaničarili, te da ne razmišljaju racionalno. Japanu bi bilo bolje bez ikakvih političara idućih 10 godina', pojasnio je Yoshida.

Stvar legitimiteta i vjere

Čak i gradonačelnik grada u blizini nuklearke Fukushima Daiichi tvrdi kako mu vlada ne dostavlja pravovremeno informacije. Vjera u vladin rad ključ je obuzdavanja straha među stanovništvom i sprječavanje širenja opće panike.

'To je stvar legitimiteta i razine vjere u vlast. To zapravo znači da se ljudi nužno ne slažu sa svakom odlukom vlade i da neće uvijek surađivati prema uputama koje im dolaze s vlasti', ističe profesor Steven Reed sa Sveučilišta Chuo.

Ali nije problem u samoj japanskoj vladi, već i kompanijama koje vode i održavaju nuklearku, poput Tokyo Electrica, čiji dužnosnici izvještavaju o stanju u terminima za koje je običnim Japancima potreban stručni prevoditelj. Često vladin ured kasni s izvješćem događaja i to po sat vremena, piše list Mainichi. Japanci se jednostavno pitaju 'Što se to zapravo događa?'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene