Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uplašeni dječak

70 godina igračke skrivao od Hitlera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije više od 70 godina dječak iz britanskog Aberystwytha toliko se bojao Hitlera da je počeo pakirati svoje igračke u kutiju i skrivati ih od mogućeg dolaska neprijateljske vojske. Brižno spremljene igračke otkrila je njegova supruga tek nakon što je preminuo.

Mladi Dewi Rowlands krajem 1930-ih počeo je pakiranje svojih omiljenih igrački za koje se bojao da bi se mogle naći u rukama Hiterove vojske. Ondje su ostale skrivene u kutiji koja sadrži sve što je maleni dječak trebao u danima prije TV-a i kompjuterskih igara. Čak ni njegova supruga Brenda nije znala ništa o tim igračkama, piše Daily Mail. 

Pročitajte i ovo Hrvatska dio međunarodne operacije - 1 velika međunarodna operacija Lov na krivotvorene igračke! Opasne su za djecu: Stručnjaci objašnjavaju kako prepoznati da nije riječ o originalu Kupovina putem interneta - 2 dvije kategorije Objavljen popis najopasnijih proizvoda na tržištu: U jednoj se kategoriji broj upozorenja udvostručio

Jednom, kada je upitala što se nalazi u kutiji, tada je već bila na polici u šupi, odbio je reći i ona ga to više nikada nije pitala. Rowlands je umro 2006. godine, a njezina je znatiželja bila toliko jaka da je otvorila kutiju. ‘Unutra su bile igračke poput vlakića, malenih helikoptera, vojnika, drvena farma, životinje, sve iz 1920-ih i 1930-ih’, rekla je Brenda.

‘Bilo je predivno. Također sam pronašla kutijicu u kojoj su se nalazile špekule, potrgane igračke, vijci, samo stvari koje su mogle biti pronađene u džepu dječaka tijekom 1930-ih godina. Iz nekog razloga Dewi nije želio da otvorim kutiju’, prisjeća se njegova 70-godišnja supruga. Kutija se nalazila uz novine iz 1937., godine. ‘Prije nekoliko godina sjećam se da je rekao neka to ostavim I nikada ga nisam o tome ispitivala. Nikada nisam mislila o tome dok nisam čistila šupu’, rekla je.

Supružnici nikada nisu imali djecu, pa je Brenda igračke dala gradskom muzeju gdje se nalaze na izložbi kako bi ih mogle vidjeti generacije djece čije su igračke Xbox. ‘To je apsolutno blago koje pokazuje djetinjstvo dječaka koji je odrastao 1930-ih’, rekao je kustos u muzeju Michael Freeman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene