Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ranjeno šest tisuća

Više od 1.000 mrtvih u Gazi, ministri pozivaju na produljenje primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj žrtava tijekom dana bi mogao rasti jer se još uvijek izvlače trupla iz ruševina.

Najmanje tisuću Palestinaca je poginulo, a oko 6.000 je ranjeno, uglavnom civila, u Pojasu Gaze od početka izraelske ofenzive 8. srpnja, a kako bi se zaustavio sukob ministri vanjskih poslova više zemalja okupljeni u Parizu pozivali su na produljenje primirja od još 24 sata, javljaju svjetske agencije.

Pročitajte i ovo Hamas i Gaza - 3 Oglasio se i Biden Hamas spreman na primirje, ali Izrael baš i nije: Najavljuju nastavak borbi do "potpunog uništenja terorističke skupine" Palestinci u UN-ovu centru u pojasu Gaze Rat na Bliskom istoku MVEP: "Sredstva za UNRWA nisu predviđena u 2024., do sada su izdvajana iznimno"

Na izraelskoj strani je 37 vojnika poginulo u borbama u Gazi i u okolici a dva civila su ubijena u palestinskom raketiranju. Jedan tajlandski radnik je poginuo u granatiranju.

Broj palestinskih žrtava mogao bi još rasti tijekom dana usprkos 12-satnom primirju koje je stupilo na snagu u 8,00 sati po mjesnom vremenu (7,00 sati po srednjoeuropskome), budući da se trupla još izvlače iz ruševina na nekoliko područja razorenih u izraelskim zračnim udarima.

Ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Katara, Turske i više europskih zemalja, okupljeni u Parizu, pozvali su u subotu na produljenje primirja u Gazi između Izraela i Hamasa koje istječe u 19,00 sati po srednjoeuropskome vremenu na '24 sata s mogućnošću produljenja'.

Ministarski susret je 'omogućio da se utvrde zajednička polazišta za međunarodno djelovanje radi uspostave primirja u Gazi. Svi pozivamo strane da se 12-satno humanitarno primirje (...) koje je trenutačno na snazi, produlji na 24 sata s mogućnošću daljnjeg produljenja', rekao je francuski ministar vanjski poslova Laurent Fabius nakon susreta.

Dok traje primirje mnogi posjećuju ono što je ostalo od njihovih domova

'Svi želimo što prije postići trajno primirje. Trajno primirje kao rezultat pregovora koje će ujedno odgovarati legitimnim izraelskim sigurnosnim potrebama i legitimnim palestinskim potrebama što se tiče slobode kretanja i društveno-gospodarskog razvitka', dodao je.

Izrael je sklon produljenju 12-osatnog primirja dogovorenog s Hamasom i drugim skupinama, rekao je u subotu izvor u izraelskoj vladi a prenosi agencija Reuters.

'Što se tiče Izraela, nema razloga da narodu u Gazi ne dopustimo da skupi zalihe, sve dok vojska može raditi na razotkrivanju tunela. Mi ne ratujemo protiv stanovništva', rekao je dužnosnik koji nije htio otkriti identitet.


Izrael i Palestina dogovorili 12 sati primirja, neposredno prije toga granata ubila palestinsku obitelj

Izraelska vojska se u subotu dogovorila o 12-satnom prekidu vatre, ali samo uz uvjet da može nastaviti potragu za tunelima kojima se koriste palestinski borci. Islamistička skupina Hamas koja kontrolira Gazu, rekla je da će palestinske struje prihvatiti kratko primirje.

Hamas zasad nije komentirao bilo kakvo produljenje primirja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene