Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove kritike

Vijeće Europe: Francuska mora poboljšati prava useljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Thomas Hammarberg zatražio je u pismu francuskom ministru za useljeništvo Ericu Bessonu da njegova zemlja da uvede 'poboljšanja' kako bi 'poštovala prava useljenika'.

Pismo poslano još 3. kolovoza objavljeno je u utorak, u času kada se Francuska našla na meti oštrih međunarodnih kritika zbog zatvaranja romskih naselja i protjerivanja više stotina Roma u Rumunjsku i Bugarsku. 'Nužna su poboljšanja, ne samo što se tiče prihvata i azila imigranata, već i njihova boravka i povratka', ističe Hammarberg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Suda za ljudska prava Vijeće Europe kritizira BiH zbog diskriminacije manjina Slika nije dostupna Predsjednik pred Vijećem Europe Josipović: Hrvatska dala značajne rezultate u borbi protiv korupcije

>> Francuskoj zbog protjerivanja Roma prijeti sudski postupak

Premda ističe 'napore' i potrebu 'očuvanja francuske tradicije prihvata' stranaca, povjerenik ističe da se tražitelji azila i dalje 'smještaju u nedostojnim i nesigurnim uvjetima'. Usto ističe 'nedovoljan broj mjesta' u azilantskim centrima (CADA). Eric Besson u svom odgovoru podsjeća da je 'Francuska u 2009. bila prva zemlja po broju prihvaćenih azilanata u Europi i druga u svijetu iza SAD-a'. Besson napominje da je 1. srpnja u okviru CADA-e otvoreno 1.000 novih mjesta, a ukupno ih je otvoreno 21.500.

Hammarberg žali i što 'svake godine raste broj stranaca koji protjeruju iz zemlje' i zbog mogućih zloporaba koje su s tim povezane. Besson je uzvratio da se pri uhićenju ilegalnih imigranata 'poštuju zakon i etika' te da ih pravosuđe uvijek 'pozorno prati'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene