Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100 gradova u Indiji

VIDEO Zavirite u 'pametne gradove' u koje se ulažu MILIJARDE dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijarde dolara ulažu se u izgradnju 'pametnih gradova'. Samo ih Indija planira izgraditi čak 100!

Megalomanski indijski urbani projekt upravo se realizira. Premijer Narenda Modi kaže da će diljem Indije uskoro biti izgrađeno 100 'pametnih gradova', opremljenih visokotehnološki komunikacijskim sustavima, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji

'Gradovi su prije bili građeni uz rijeke. Sada se grade u blizini autocesta. Ali u budućnosti, gradovi će se graditi na temelju dostupnosti optičke mreže i infrastrukture nove generacije', kaže Modi.

Broj stanovnika u indijskim gradovima 2008. godine bio je 340 milijuna, a predviđa se da će do 2030. godine u gradovima u Indiji živjeti 590 milijuna ljudi. Modijeva je Vlada u državnom budžetu osigurala 1,2 milijarde američkih dolara koje će uložiti u pametne gradove samo u sljedećih godinu dana, a još se investicijskih sredstava očekuje s računa privatnih poduzetnika i iz inozemstva.

Modijeva najava nisu prazne riječi, jer je već počela izgradnja nekoliko visokotehnoloških gradova u Indiji, uključujući jedan na području indijske države Gujart koji će se fokusirati na potrebe urbane srednje klase.

U takvim će gradovima senzori nadzirati razinu vode, korištenje energije, protok prometa i sigurnosne kamere, a te će podatke slati direktno gradskim administratorima. Aplikacije će pomagati stanovnicima da lakše sudjeluju u prometu, prijavljuju manjkavosti te da glasuju na političkim izborima. Prikupljanje smeća također će biti prepušteno strojevima.

Takvi se gradovi grade od nule i omogućuju nesmetano planiranje i realiziranje zamišljenog. 'Možemo predvidjeti s kakvim bi se problemima takvi gradovi mogli susresti i uhvatiti se s njima u koštac već na početku', rekao je Rahul Sharma, izvršni direktor u tvrtci Global Business Services, IBM India.

Pametni uređaji: Evo kako izgleda dopisivanje s – frižiderom!

Gradovi se već grade, posebno na području između Delhja i Mumbaija. 'Urbanizacija Indije je veoma brza i moramo proširiti kapacitet naših gradova', zaključuje Bimal Patel, profesor urbanog planiranja i predsjednik Sveučilišta CEPT, u Gujaratu.

Indija nije jedina država koja se fokusira na pametne gradove. Oni su već u nastajanju u državama poput Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kini. Samo Kina ove godine u jedan pametni grad ulaže 8 milijardi američkih dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene