Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planirao pokolj u još jednom vrtiću

VIDEO: Napadač iz jaslica smijao se sucima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mogu vam reći da ima oko 20 godina, Belgijac je, a ne stranac. Iz ove je regije. Imamo dovoljno dokaza koji upućuju na to da je upravo on krivac', rekao je Chrsitian Du Four, istražni sudac okupljenim novinarima o jučerašnjem napadaču na jaslice u Dendermondeu te dodao da je priznao ubojstvo.

'Nije bio pod utjecajem alkohola ili droge, također vam mogu reći da nije pobjegao iz psihijatrijske ustanove', rekao je Du Four. Muškarac s bijelo obojanim licem i zacrnjenim očima izbo je nasmrt dvije bebe i ženu, te ozlijedio 13 osoba u jaslicama u Belgiji, a onda se s mjesta zločina udaljio biciklom. Ubrzo je uhićen, priopćila je policija, prenio je Reuters.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Fotografija napadača Ispričali se "Za vas je on čudovište, za mene je bio vrlo bolestan dječak": Roditelji napadača koji je ubio šestero ljudi otkrili zašto je birao žene za žrtve

>> VIDEO: Masakr u jaslicama: Napadač na biciklu ubio dvoje djece

Sinoć je upućen istražnom sucu koji je protiv njega podignuo optužnicu i 'smjestio ga u pritvor', dodaje tužiteljstvo u Dendermondeu. Tijekom ispitivanja mladić, čija je crno-bijela šminka na licu podsjećala na lik Jokera iz filmova o Batmanu, nije naveo motive svoga čina, dodaje glasnogovornik tužiteljstva.

Optuženik je ipak priznao ubojstvo nakon deset sati ispitivanja tijekom kojega se 'nekoliko puta' nasmijao istražnim sucima, piše flamanski dnevnik Het Laatste Nieuws pitajući se o psihičkom zdravlju napadača. Kako piše Het Laatste Nieuws, napadač je u trenutku uhićenja imao kod sebe još jedan nož, osim onoga kojim je počinio zločin, i cedulju s imenom drugog vrtića udaljenog tri kilometra. 'Spriječen je još jedan pokolj', ocijenio je dnevnik.

Mladić je bez teškoća ušao u jaslice u kojima je bilo dvadesetak sasvim malene djece i šest odgojiteljica i odmah nasrnuo na djecu, prema iskazu svjedoka. Jedno dijete i žena, 54-godišnja zaposlenica vrtića Marita Blindeman, kako navodi tužiteljstvo, ubijeni su na licu mjesta, a jedno je dijete nešto kasnije podleglo ozljedama.

Dvanaestero ostalih žrtava - desetero djece i dvije odgojiteljice - prevezeni su u bolnicu s brojnim ozljedama. Dvoje djece, od šest mjeseci i od tri godine, u teškom je stanju, ali im život nije u opasnosti, rekao je glasnogovornik sveučilišne bolnice u Gentu, gdje su operirani. Čelnik bolnice istaknuo je da su neki ranjenici bili 'unakaženi' i da su se morali podvrgnuti operaciji plastične kirurgije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene