Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistička meka

VIDEO: U čemu je tajna ovog grada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O brendiranju Hrvatska treba još dosta naučiti. Posao je to koji sve bolje ide Crnogorcima. Njihov turistički biser, Budva, koja parira najpoželjnijim europskim destinacijama, nije utonula u zimski san.

Gradi se naveliko, a ruski je kapital toliko prisutan da se i taj jezik u Budvi već doživljava kao službeni. U zadnjih nekoliko godina broj stalnih stanovnika popeo se sa sedam na 25 tisuća, a ponekog zalutalog turista koji je nekada tek navraćao u Budvu, svakog ljeta mijenja 150.000 mladih iz cijele Europe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Skromni i jednostavni gosti' VIDEO: Angelina Jolie i Brad Pitt u Crnoj Gori Slika nije dostupna Bivši premijer u egzilu Shinawatra je Crnogorac, uživa u Budvi i nema brige!

>> Budva 'otima' goste Dubrovniku

'Ne možemo ostati ribarsko naselje, koje smo bili prije deset godina, gradimo ozbiljnu metropolu', ističe Rajko Kuljača, gradonačelnik Budve. Svoju metropolu u najmanjoj mjeri Crnogorci izgrađuju sami. Hotele na osam katova, brojne vile s apartmanima i bazenima u Budvi su izgradili uglavnom stranci, a najviše Rusi. S ruskim gostima koji su se brzo pretvorili u ruske investitore započela je budvanska priča u koju je uloženo više desetaka milijardi eura.

Nemaju ni kino, ni kazalište

'Dolazili su, po mojem mišljenju nakupci, Rusi, Irci, Belgijanci, koji kupe pa preprodaju, ucrtaju i ozidaju. Sad su već počele ozbiljne strane investicijske grupe', kaže Kuljača. Ruski je kapital prisutan u cijeloj Crnoj Gori, ali u samoj Budvi toliko da brojni Crnogorci ruski doživljavaju kao službeni jezik.

Žale se stranci da izvanpansionske ponude nema, ali gradnja hotela i apartmana ne prestaje, osim što se zbog nedostatka prostora, sada preporuča gradnja u visinu. O samoj kulturi življenja u jednom gradu tek se odnedavno povelo računa. 'Budva nema ni kino, ni kazalište... U zadnje vrijeme smo snage usmjerili prema tome', rekla nam je Milena Marović, menadžerica u Općini Budva.

Što se mora nije teško. No u gradu gdje su noć proveli Madonna ili Rolling Stonesi, zvjezdani hoteli, luksuzni apartmani i restorani, pred knjižnicom ili kinom imaju uistinu veliku prednost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene