Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantne snimke

VIDEO: Stravičan pomor ribe u Louisiani, BP nije kriv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šokantan prizor snimljen je u Bayou Chalandu blizu New Orleansa u američkoj saveznoj državi Louisiani. Stotine tisuća riba jednostavno je pomrlo i prekrilo površinu vode.

Pročitajte i ovo Pomor ptica u Slavoniji - 3 Ugiba i divljač Pomor zaštićenih vrsta ptica u Slavoniji uzrokovan ilegalnim sredstvom za trovanje: Uginulo oko 50 posto populacije Slika nije dostupna Nestalo im kisika Novi masovan pomor ribe u SAD-u

Isto je područje nedavno bilo pogođeno ekološkom katastrofom, uzrokovanom izljevom nafte u Meksički zaljev, za koje je odgovorna kompanija British Petroleum. Podsjetimo, 20. travnja ove godine došlo je do eksplozije na naftnoj platformi Deepwater Horizon, u kojoj je poginulo 11 radnika i koja je dovela do najvećeg izlijevanja nafte u povijesti SAD-a.

>> VIDEO: U Rusiji zbog vrućine pomor riba

Ipak, iako su svi odmah pomislili kako je BP direktno odgovoran i za ovaj masovan pomor ribe, stručnjaci smiruju tenzije oko te tvrtke i navode kako je za sve kriva visoka temperatura i niska plima, zbog koje je ponestalo kisika u moru, koje je ostalo odsječeno od ostatka zaljeva. 'Biolozi su već napravili niz testiranja i utvrdili kako izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu nema veze s pomorom ribe', istaknula je Olivia Wilkins, glasnogovornica Ureda za divlje životinje i ribarstvo, a prenosi Daily Mail.

Zarobljene u plićaku

'Oseka je zarobila ribu u plićaku dubokom 0,6 metara i naravno, to je topla voda, koja sadrži mnogo manje kisika. Pretpostavljamo da je upravo to razlog pomora ribe. Naime, na većoj temperaturi dolazi do ubrzanja metabolizma kod biljaka i životinja, te one troše mnogo više kisika kako bi preživjele', dodaje Wilkins.

Osim ribe pomrle su i neke druge morske vrste, poput škampa, rakova i jegulja. Područje u kojem se dogodio pomor ribe, s jedne strane omeđuje brana, a s druge plićak, koji ga ujedno i spaja s Meksičkim zaljevom i koji postaje kopno prilikom niske plime.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene