Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u Jakarti

VIDEO: Snimka eksplozije u indonezijskom hotelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalna indonezijska televizijska postaja objavila je snimku trenutka eksplozije bombe koja se dogodila u jutarnjim satima u hotelu Marriott.

Video snimka pokazuje čovjeka koji ulazi u lobi hotela te koji nestaje u dimu nakon što bomba eksplodira. To je jedna od dvije bombe koje su jutros eksplodirale u hotelima u Jakarti i usmrtile devetero ljudi, a ozlijedile njih 50, piše Reuters. 

Pročitajte i ovo Dojave o bombama u Splitu - 1 policija sve pretražila "Rečeno je da imamo sat vremena za napustiti zgradu": Detalji o dojavama bombi na splitskim sudovima Eksplozija u Rijeci - 5 Bombaši iza rešetaka Serija eksplozija u Rijeci: "U blizini staklenih površina to je izuzetno opasno. Ti geleri ubijaju"

U dvjema snažnim eksplozijama poginulo je devet osoba, a deseci su ozlijeđeni, objavio je ministar policije. Šest tijela pronađeno je u hotelu Marriottu, dva u obližnjem Ritz-Carltonu, a još je jedna žrtva umrla u bolnici. Eksplozije su se dogodile u vrijeme doručka, rekao je ministar Widodo Adisucipto. Među poginulima je predsjednik lokalne podružnice švicarske tvornice cementa Holcim Novozelanđanin Timothy Mackay, priopćeno je. Australska agencija AAP objavila je da su trojica Australaca možda također poginula. Načelnik indonezijske policije Bambang Hendarso Danuri rekao je da su ti napadi djelo dvojice bombaša samoubojica čija su tijela također ondje pronađena.

U Ritz-Carltonu tijelo (mogućega napadača) bilo je cijelo, a u Marriottu je tijelo bilo bez glave, ali moglo se identificirati, objavio je novinski portal Detik.com Bambangove riječi. Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono osudio je napade i najavio lov na počinitelje. Analitičari su uvjereni da su eksplozije djelo regionalne terorističke skupine Džame Islamije, koja je povezana s Al-Kaidom. U eksplozijama je ozlijeđeno 40 ljudi, koji su prevezeni u obližnje bolnice. Još je jedna bomba pronađena neeksplodirana u hotelu Marriotu i deaktivirali su je pirotehničari.

Iz hotela se nakon napada dizao gust dim, a prozorska stakla su porazbijana. Mnogo krhotina nalazi se uokolo. Prva je eksplozija odjeknula u Ritz-Carltonu, uništivši pročelje hotela, a druga je razorila restoran u Marriotu nekoliko minuta poslije. Ta dva hotela, povezana podzemnim tunelom, smještena u poslovnoj četvrti indonezijske prijestolnice, vrlo su popularna među strancima, posebno poduzetnicima, a smatralo ih se jednima od sigurnijih u Indoneziji. No to je ipak drugi napad na Marriot. Godine 2003. napadač samoubojica kamionom punim eksploziva zaletio se u hotelski lobi - poginulo je 12 i ozlijeđeno 150 ljudi. Napad se također pripisao Džami Islamiji.

Ista je skupina bila odgovorna za napad na Baliju 2002. kad je ubijeno 202 ljudi. Njezin zadnji veći napad dogodio se potkraj 2005., također na Baliju. Skupina je prilično oslabjela zbog niza uhićenja i poduzetih sigurnosnih mjera zadnjih godina, ali je i dalje sposobna za povremene napade većih razmjera. Napad na dva hotela u Jakarti može se smatrati i porukom predsjedniku Yudhoyonu koji je na prošlotjednim izborima osvojio novi mandat, a upravo je on u prvome mandatu pokrenuo veliku sigurnosnu operaciju protiv Džame Islamije. U ponedjeljak je u Džakarti trebao gostovati i Manchester United i odsjesti upravo u Ritzu, ali je nakon napada slavni klub otkazao putovanje u Indoneziju.

U Jakarti nema stradalih hrvatskih građana

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u petak je priopćilo da u današnjim terorističkim bombaškim napadima u glavnom indonezijskom gradu Džakarti, u kojima su poginule i ozlijeđene brojne osobe, po trenutno dostupnim informacijama među stradalima nema hrvatskih građana.

'Također, nitko od hrvatskih građana dosada nije zatražio pomoć hrvatskog veleposlanstva u Džakarti', stoji u priopćenju MVPEI-a. Veleposlanstvo Republike Hrvatske uvelo je telefonsko dežurstvo u svrhu pružanja pomoći hrvatskim građanima koji se nalaze u Indoneziji.

>> U terorističkom napadu na hotele poginulo devet osoba

'Zbog izrazito nestabilne sigurnosne situacije i mogućih novih terorističkih napada hrvatskim se građanima savjetuje da, ukoliko nije nužno, odgode putovanja na područje Indonezije', upozorava MVPEI u priopćenju. Također podsjeća da je Indonezija izdala upozorenje za putovanje za centralnu i istočnu Javu, a na području Džakarte i Balija proglašen je prvi stupanj pripravnosti za opasnost od terorističkih napada. (Hina/Reuters)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene