Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđeno najmanje 50 osoba

U terorističkom napadu na hotele poginulo devet osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet osoba je poginulo, a najmanje 50 je ozlijeđeno u dvjema gotovo istovremenim eksplozijama u susjednim hotelima u središtu Jakarte, objavili su službeni izvori. Pretpostavlja se kako je među poginulima i mogući bombaš samoubojica, koji je bio gost Mirriott hotela.

Indonezijski ministar sigurnosti potvrdio je brojke od devet poginulih i 50 ranjenih, u eksplozijama u hotelima Ritz-Carlton i Marriott. Iz policije je potvrđeno da je među poginulima četvoro stranaca. Eksplozija je prvo odijeknula u hotelu Marriott, u 07,45 i usmrtila šestero ljudi, a svega nekoliko minuta kasnije u 7,47 isto se dogodilo u hotelu Ritz-Carlton gdje je poginulo troje ljudi, piše AP.

Pročitajte i ovo Mina u školskom dvorištu - 3 Pronašla ju spremačica Policija istražuje kako je eksplozivna naprava završila u školskom dvorištu: "Tragedija je izbjegnuta pukom srećom" Očevid požara u Karlovcu - 4 u karlovačkom naselju VIDEO/FOTO Vatrogasac stradao od aktiviranja dviju ručnih bombi: Policija objavila detalje nesreće na zgarištu

Eksplozija bombi napravljenih u kućnoj izradi dogodila se u podrumu pokraj garaža u Marriott hotelu i u restoranu Ritz-Carlton hotela, izvijestila je policija, a piše BBC. Šef policije May Gen Wahyono izjavio je kako je najmanje jedan napadač, a vrlo je lako moguće da je riječ o više njih, odsjeo u Marriot hotelu.

Još uvijek ni jedan teroristička grupa nije preuzela odgovornost za napad, piše BBC. John Key, premijer Novog Zelanda, potvrdio je da među poginulima ima Novozelanđana. Ministar obrane Jakarte rekao je kako među ozlijeđenima ima državljana Australije, Kanade, Indije, Nizozemske, Nišveške, Južne Koreje i SAD-a.

Pronađena neeksplodirana bomba

Eksplozije su se dogodile jutros u poslovnom središtu grada.  Policija je potvrdila da su neeksplodirana bomba i eksploziv pronađeni u hotelu Marriott, u sobi 1808 te da je bomba deaktivirana. Spomenuta soba bila je kontrolni centar napada, a još se uvijek ne zna na čije je ime bila rezervirana.

Napad u Jakarti dogodio se samo nekoliko tjedana nakon predsjedničkih izbora. Hotel Marriott napadnut je i 2003. godine kad je poginulo 12 osoba.

Manchesterd United otkazao posjet Jakarti

Manchester United je u petak objavio da otkazuje indonezijski dio turneje po Aziji nakon što su u Džakarti izvedena dva bombaška napada. United je trebao igrati indonezijsku Super League XI 20. srpnja za koju je prodano 100.000 karata. Međutim, danas su izvedena dva bombaška napadau Džakarti od kojih jedan u hotelu Ritz-Carlton gdje su trebali odsjesti igrači Manchester uniteda.

'Nakon eksplozija i na temelju savjeta koje smo primili naši su direktori obavijestili Indonezijski nogometni savez da klub ne može ispuniti svoj dio rasporeda za Džakartu', stoji u priopćenju engleskog prvoligaša. Igrači Uniteda se trenutačno nalaze u Kuala Lumpuru i igraju utakmicu u Seulu idući petak.

Indonezijski predsjednik osudio napade

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono osudio je u petak napade u kojima je ubijeno najmanje devet osoba u dva hotela u Džakarti, nazvavši ih terorističkim činom i okrutnim i neljudskim napadom.Obraćajući se novinarima, Yudhoyono je ocijenio da taj dvostruki atentat 'potresa sigurnosnu situaciju u zemlji'.

Odgovorni za ta zlodjela 'nemaju ljudskosti ni obzira za štetu nanesenu našoj zemlji tim terorističkim činom koji će imati jak utjecaj na naše gospodarstvo, trgovinu, turizam i naš imidž u svijetu', ocijenio je predsjednik. 'Uvjeren sam da ćemo moći privesti i kazniti po zakonu one koji su počinili ta zlodjela', dodao je on. Napad se dogodio tjedan dana nakon predsjedničkih izbora na kojima je, a prema djelomičnim rezultatima, ponovno izabran 59-godišnji Yudhoyono na još jedan petogodišnji mandat. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene