Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno!

VIDEO Senator održao maratonski govor, evo koliko je dugo govorio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki senator Ted Cruz uzeo je riječ u raspravi o zabrani financiranja Obamine zdravstvene reforme i od svog govora nije odustajao 21 sat i 19 minuta.

Sukob dviju vodećih američkih političkih stranaka oko reforme zdravstvenog sustava koja je donesena na prijedlog administracija predsjednika Baracka Obame uzeo je tolikog maha da se jedan senator odlučio na gotovo očajnički potez.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove ankete Američka uprava i dalje u blokadi: Tko je politički profitirao? Slika nije dostupna Radnici na čekanju NASA na 55. rođendan ostala bez novca i gotovo prestala s radom

>> VIDEO Zastupnica za govornicu donijela kavijar i bocu vodke

Kako bi spriječio gotovo sigurnu propast prijedloga zakona kojim bi se onemogućilo financiranje provedbe Obamine reforme, republikanac iz Teksasa Ted Cruz iskoristio je pravo da o nekoj točki dnevnog reda govori bez vremenskog ograničenja.

Riječ je uzeo još jučer oko 20:40 po hrvatskom vremenu, a okončao ga je 21 sat i 19 minuta poslije, danas oko 18 sati.

Doduše, Cruz nije govorio neprekidno, s obzirom da je prema pravilima, pod uvjetom da ostane stajati za govornicom, mogao prepustiti riječ svojim kolegama kako bi mu postavili neko pitanje.

'Kanim govoriti u znak podrške ovom zakonu sve dok ne budem više mogao stajati', rekao je na početku svog izlaganja Cruz.

Iako je isprva govorio o samom zakonskom prijedlogu, nakon nekoliko sati iscrpio je argumente o toj temi pa je, samo kako ne bi izgubio riječ, počeo pričati o potpuno drugim stvarima.

Spominjao je vladajuću klasu u Washingtonu, svoga oca Kubanca koji je radio kao kuhar, a čak je i recitirao 'Zelena jaja i šunku' Dr. Seussa, kako bi njegove dvije kćeri, koje su tatu gledale preko televizije, lakše zaspale.

U 18. satu svog maratonskog izlaganja, Cruz je svoju borbu protiv Obamine reforme usporedio s filmskom trilogijom Ratovi zvijezda. Čak je pokušao oponašati Dartha Vadera, a u jednom je trenutku establišment u Washingtonu nazvao imperijem.

CNN javlja da, bez obzira na trajanje Cruzova govora, glasovanje o spornom zakonu ne bi trebalo biti odgođeno. Senator je u skladu s pravilima uspio dobiti riječ bez vremenskog ograničenja, ali čini se da pritom nije do kraja ispoštovao proceduru da bi njegov govor mogao odgoditi glasovanje.

Stoga se cijeli igrokaz ne može nazvati 'filibusterom', tradicionalnim nazivom ovakvih dugotrajnih govora s ciljem odgode glasovanja.

Najdulji 'filibuster' imao je senator Strom Thurmond 1957. godine, kada je protiv zakona o građanskim pravima govorio 24 sata i 18 minuta. Pritom je, između ostalog, recitirao američku deklaraciju o neovisnosti i oproštajni govor predsjednika Georgea Washingtona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene