Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici na čekanju

NASA na 55. rođendan ostala bez novca i gotovo prestala s radom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog prepucavanja oko saveznog proračuna u Kongresu NASA je ostala bez novca pa je 97 posto radnika svemirske agencije poslano kući na 'čekanje'.

Američka Nacionana uprava za aeronautiku i svemir, poznatija po engleskoj kratici NASA, s radom je počela na današnji dan prije 55 godina. No, umjesto proslave, rođendan je dočekala gotovo bez ijednog od svojih više od 18.000 zaposlenika.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Slika nije dostupna Težak tjedan u Ovalnom uredu Tri velike afere istovremeno tresu Bijelu kuću, Obamu usporedili s Nixonom!

>> FOTO i VIDEO Znate li koja je najznačajnija slika svemira?

Kako javlja AJAM, zbog blokade američke državne uprave, do koje je došlo zbog izostanka dogovora republikanaca i demokrata u Kongresu oko saveznog proračuna, oko 800.000 državnih službenika od danas pa do daljnjega stavljeno je na 'čekanje'.

S obzirom da se NASA financira iz saveznog proračuna, na čekanju je i najveći dio njezinih zaposlenika, njih 97 posto. Na radnom je mjestu ostalo tek 549 ljudi, koji uglavnom rade u Kontroli leta u Houstonu i paze na situaciju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, na kojoj se trenutno nalazi dvoje američkih astronauta.

Za slučaj neke izvanredne situacije, u pripravnosti je nešto više od 1.500 djelatnika, dok su svi ostali na prisilnim neplaćenim slobodnim danima, sve dok u Kongresu ne dođe do dogovora o saveznom proračunu.

O ozbiljnosti stanja govori i činjenica da je naslovna stranica NASA-inog web portala nedostupna. Umjesto nje posjetitelji mogu vidjeti poruku da je stranica nedostupna zbog nedostatka novca u saveznom proračunu.

Blokada državne uprave počela je u utorak u ponoć po istočnoameričkom vremenu i riječ je o prvoj takvoj situaciji u posljednjih 17 godina. Osim NASA-e, sa znatno reduciranom radnom snagom rade i druge savezne institucije, a nacionalni parkovi te dio muzeja i spomenika pod saveznom upravom za javnost su potpuno zatvoreni.

To uključuje u njujorški Kip slobode.

Glasnogovornik NASA-e Allard Beutel kaže da bi, ne dođe li do brzog rješenja proračunske krize, svemirska agencija na dugi rok mogla pretrpjeti gubitke koji se mjere u stotinama milijuna dolara.

Taj se trošak prvenstveno odnosi na misiju MAVEN, čiji je cilj istraživanje atmosfere Marsa. MAVEN bi u svemir trebao biti lansiran 18. studenoga, no u slučaju da do tada trenutna kriza ne bude razriješena, datum bi mogao doći u pitanje, a sljedeći bi povoljan trenutak mogao nastupiti tek 2016. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene