Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kriv je Zapad'

VIDEO: Prosvjednici u Iranu na policiju bacili suzavac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranske vlasti optužile su ‘teroriste’ za sukobe u kojima je poginulo najmanje deset osoba, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad poručio SAD-u i Velikoj Britaniji da se ne miješaju u nemire izazvane spornim rezultatima predsjedničkih izbora.

Iransk državna televizija prenosi kako je je u neredima oštećena džamija, za što optužuje prosvjednike. ‘U sukobima je ubijeno deset i ranjeno više od 100 osoba...Prisutnost terorista u jučerašnjim događajima u ulicama Enghelab i Azadi više je nego očita’, objavila je televizija. Uporaba tako oštrih riječi upućuje na to da vlasti možda pripremaju akciju kojom bi okončale više od tjedan dana duge prosvjede.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Mohammad Mehdi Karami i Seyed Mohammad Hosseini NASILNA REPRESIJA Europska unija zgrožena novim pogubljenjima u Iranu: Objesili su prvaka u karateu i dječjeg trenera

'Korist od nereda ima samo Zapad'

Pozivajući Irance na jedinstvo, državna televizija dodaje da korist od nereda ima samo Zapad, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužuje Washington i London za mješanje u unutarnje stvari Irana. ‘Ishitrenim izjavama definitvno nećete biti u krugu prijatelja iranskog naroda. Stoga vam savjetujem da promijenite vaša stajališta’, prenosi Ahmadinedžadove riječi novinska agencija ISNA. Iranski predsjednik tu je izjavu uputio američkom predsjedniku Baracku Obami i britanskom premijeru Gordonu Brownu, navodi agencija.

>> VIDEO: Sve više krvi na ulicama Teherana

Prosvjednici koji su i danas svoje mišljenje izražavali na ulicama opet su se sukobili s policijom. Iz priloženog videa može se vidjeti kako su policajci na motorima udaljeni od prosvjednika koji na njih bacaju kamenje, a na kraju i suzavac.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband odbacio je optužbe za miješanje. ‘Velika Britanija je bezuvjetno drži da iranski narod treba odabrati svoju vladu’, rekao je on u priopćenju. Istovremeno, predsjednik Europske banke Jean-Claude Trichet u Parizu je rekao da nemiri u Iranu predstavljaju dodatni rizik s kojim se suočava globalno gospodarstvo i naglasio potrebu jačanja globalnog financijskog sustava. ‘Bilo koje geostrateške napetosti dodatni su rizik za međunarodno gospodarstvo’, upozorio je Trichet. ‘Moramo živjeti s tim rizikom i ponovno ojačati stabilnost međunarodnog gospodarstva i međunarodnih financija’, rekao je Trichet. 

Zapad poziva Iran da dopusti prosvjede i ponovno prebroji glasove

Iran mora dopustiti održavanje mirnih prosvjeda protiv spornih predsjedničkih izbora i osigurati pošteni izborni rezultat, objavile su u nedjelju vlade zapadnih zemalja odbacujući optužbe da se miješaju u unutarnje stvari Irana.

Strane zemlje nisu podupirale nasilne ulične prosvjede koji su u Iranu izbili nakon izbora 12. lipnja, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband. Odbacio je komentare iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je SAD i Veliku Britaniju pozvao da se prestanu miješati u unutarnje stvari Islamske Republike Iran.

Obama, koji nastoji popraviti odnose s Iranom otkako je preuzeo dužnost u siječnju, pozvao je Teheran da 'zaustavi sve nasilne i nepravedne akcije protiv svog vlastitog naroda'. Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je iranske vlasti da ponovno prebroje glasačke listiće, suzdrže se od uporabe sile protiv prosvjednika, oslobode zatočene oporbene političare i dopuste slobodno medijsko praćenje prosvjeda. 'Njemačka je na strani iranskoga naroda koji želi ostvariti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja', rekla je Merkel u priopćenju.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad izjavio je kako 'ishitrenim izjavama definitvno nećete biti u krugu prijatelja iranskog naroda. Stoga vam savjetujem da promijenite vaša stajališta'. Kako prenosi novinska agencija ISNA, iranski predsjednik tu je izjavu uputio američkom predsjedniku Baracku Obami i britanskom premijeru Gordonu Brownu.

>> 'Prekinite s nasiljem protiv vlastita naroda'

>> Sjeverna Koreja optužila Obamu da izaziva nuklearni rat

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je kazao: 'Zabrinuti smo i rastuženi nasiljem i gubitkom života do kojega ono dovodi i molimo iransku vladu da hitno stvori uvjete kako bi došlo do mirnog rješenja ove unutarnje krize. Pravo na očuvanje ljudskih života dolazi ispred svega ostalog'.

Dopisnik BBC-a mora napustiti Iran za 24 sata

Stalni dopisnik BBC-ja u Iranu Jon Leyne dobio je naređenje vlasti da napusti zemlju u roku 24 sata zbog pružanja 'podrške' pobunjenicima, javlja novinska agencija Fars, bliska vladi. Informaciju je potvrdio BBC iz Londona.

Iranske vlasti optužile su prije nekoliko dana BBC kao i neimenovane zapadne medije da podržavaju osporavanje reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Iran je zaprijetio da će poduzeti i druge mjere protiv britanskih medija ako se 'nastave miješati u unutarnje stvari' Irana, priopćilo je ministarstvo kulture nakon objave protjerivanja dopisnika BBC-ja

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene