Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ubijeno 13 osoba

VIDEO: Sve više krvi na ulicama Teherana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krvava sudionica prosvjeda u Iranu te ozlijeđen motociklist na ulicama Teherana najbrutalniji su do sada prizori dobiveni u videima iz zemlje zahvaćene prosvjedima povodom nezadovoljstva rezultatima predsjedničkih izbora.

Sukobi između prosvjednika, pristalica oporbenog čelnika Mira Hoseina Musavija i policije na ulicama Teherana sve su žešći. U snimkama, koje se mogu pogledati u priloženim videima, vidi se kako prosvjednici bacaju kamenje na iranske policajce i kasnije slave s ukradenim policijskim kacigama, prenosi AP. Moguće je vidjeti i teško ozlijeđenu sudionica prosvjeda raskrvavljenog lica kojoj nekoliko ostalih prosvejdnika pokušavaju pomoći. Drugi prosvjednici viđeni su kako bježe iz kaosa dok se u pozadini čuju pucnjevi. Blogerski postovi na internetu puni su izjava o tome kako policija tuče prosvjednike te koriste suzavac i vodene topove u rastjerivanju gomile.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> 'Prekinite s nasiljem protiv vlastita naroda'

'Smrt diktatoru!', 'Smrt diktaturi!', neki su od povika koji odjekuju teheranskim ulicama. Iranska televizijska objavila je video motociklista kojeg je napalo nekoliko muškaraca, ali ne vidi se tko su ti muškarci niti jesu li pripadnici neke državne službe. Navodno su gorili motori koji pripadaju miliciji, dok više detalja o tom slučaju nije poznato. 'Događaji su postali iscrpljujući, teški i netolerantni. Želimo da prosvjednici ozbiljno shvate policiju i upozorenja da ćemo se suočiti sa svakim tko krši pravila', rekao je šef iranske policije Ismail Ahmadi Moghdam na državnoj televiziji.

Slika nasilja u Iranu pristiže većinom putem amaterskih videa, budući da je stranim novinarima zabranjeno da izvještavaju s mjesta na kojima s prosvjedi događaju, dopušteno im je tek obavljanje posla u uredima, intervjuiranje putem telefona i praćenje državnih medija.

'Banditi djeluju u sjeni ozračja koje je stvorio Musavi'

Moghadami je pismom objavljenim u medijima upozorio Musavija da će policija ‘odlučno odgovoriti’ na bilo kakve daljnje nemire. ‘Ukoliko se sadašnja situacija nastavi najavljujem da će policija, u skladu sa zadaćom očuvanja reda i sigurnosti, odlučno odgovoriti na ilegalne aktivnosti’, stoji u pismu. ‘Otkako su izborni rezultati objavljeni vaše su pristaše počele nezakonito izlaziti na ulice i remetiti javni red i mir’, poručuje Musaviju šef policije. ‘Ti banditi djeluju u sjeni ozračja koje ste vi stvorili’, dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je iransku vladu da zaustavi ‘nasilne i neopravdane akcije’ protiv vlastita naroda i poštuje slobodu okupljanja i govora. Samo je jučer ubijeno 13 osoba, priopćila je iranska državna televizija. Strane agencije javljaju da je u nedjelju ujutro u Teheranu mirno, ali napeto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene