Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odrekli se al-Qaide

Sirijsko krilo al Qaede pokorilo se ISIL-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijsko krilo al Qaede u jednom gradiću na granici obvezalo se na poslušnost suparničkoj organizaciji Islamskoj državi u Iraku i na Levantu i time je ojačao ISIL-ov nadzor nad objema stranama iračko-sirijske granice.

Borci iz Fronta Nusre, sirijskoga krila al Qaede, položili su prisegu vjernosti ISIL-u u mjestu Albu Kamalu, blizu iračke granice, objavili su u srijedu i britanski Opservatorij za ljudska prava i jedna islamistička internetska stranica.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

Središnje vodstvo al Qaede odreklo se ISIL-a i Frontu Nusre proglasilo svojom službenom sirijskom podružnicom.

'Zračni udari SAD-a na Irak doveli bi do napada na Amerikance'

Nadzor nad dijelovima sirijske pokrajine Der al-Zora u kojoj je i Albu Kamal moglo bi pomoći ISIL-u da poveže teritorije koje je osvojio u Siriji i Iraku u kojem je 10. lipnja zauzeo Mosul, vodeći grad sjevera zemlje. ISIL gotovo bez otpora napreduje prema Bagdadu i drži glavne granične prijelaze prema Siriji.

ISIL želi osnovati državu koja će biti s obiju strana granice, a u Siriji drži velike dijelove istoka zemlje. Ondje se već sukobljavao s konkurentskim pobunjeničkim skupinama, a povremeno se i uz njih borio tijekom trogodišnjeg ustanka protiv režima predsjednika Bashara al Assada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene