Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veća preciznost

VIDEO Pogledajte što robot radi na operaciji mozga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je pacijent ležao na stolu, a oko njega stajali neurokirurzi, robot je sam obavljao posao delikatne operacije na mozgu.

Iz Kine stižu snimke nastale u operacijskoj sali odjela neurokirurgije. Po mozgu pacijenta, veoma delikatan zahvat obavljao je ni više ni manje nego - robot.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Indijac operirao gotovo dva kilograma težak tumor na mozgu (Foto: AFP) - 3 Težak dva kilograma Operiran rekordno veliki tumor na mozgu: ''Bio je izbočen kao da pacijent ima dvije glave''

Robot može izvesti operativne zahvate umetanja dugačke igle u mozak kako bi se iz tog organa izvadio mali dio tkiva za mikroskopsko ispitivanje. Prije bi ovaj zahvat obavljali neurokirurzi, ali sada će to roboti činiti s većom preciznošću.

VIDEO i FOTO Ovo je Točkica, budući čovjekov najbolji prijatelj?

'Umetanje igle je ključni proces u neurokirurgiji. Nakon što robot preuzme umetanje igle, stabilnost i preciznost pothvata mnogo je učinkovitija. Greške su manje od 0,1 milimetar. Ovo je značajno povećalo uspješnost operacija i liječenje', rekao je Peng Sheng, voditelj istraživanja i razvoja projekta na robotu.

Ovakvi zahtjevi temelje se na 3D navigacijskoj tehnologiji a, robot može primijetiti bilo kakve mikropromjene na lezijama pacijenta tijekom operacije te alarmirati neurokirurge.

Od kada je robot razvijen za medicinske svrhe, prije 12 godina u Kini, primjenjuje se u raznim vrstama operacija - na mozgu, jetri, kostima...

Kako je izgledala ova operacija, možete pogledati u priloženom videu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene