Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobunjenici na djelu

VIDEO: Pogledajte kako u Libiji improviziraju zbog manjka oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobunjenici u Libiji svakodnevno se suočavaju s pomanjkanjem oružja i municije u borbama protiv dobro naoružane vojske Moamera Gadafija. Dok traju pripreme za ofenzivu prema zapadnom dijelu Libije, morali su pribjeći improvizaciji. Pogledajte na koji način.

Na periferiji Benghazija velik dio pobunjenika radi u improviziranoj radionici, koja običnim ljudima vjerojatno više izleda kao odlagalište starog željeza. Mehaničari skupljaju i pregledavaju ostatke raznog oružja koje je za sobom ostavila Gadafijeva vojska kada se povlačila na istok. Većina toga je uništena u zračnim napadima NATO-a i sukobu s pobunjenicima, no nešto se može i iskoristiti.

Pročitajte i ovo Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Novi sukob Tko su hutisti, zašto napadaju brodove u Crvenom moru i kakav im je status na Bliskom istoku: Sve o pobunjeničkoj skupini koja je zaratila s SAD-om Slika nije dostupna Snažne eksplozije u Siriji Iz sna probudili tisuće stanovnika i natjerali ih na bijeg

Ali El Kilo, koji je zapovjednik radionice za preradu oružja, kaže kako njegovi ljudi improviziraju, tj. od zastarjelog, pregaženog i spaljenog oružja 'skrpaju' nešto upotrebljivo. 'Vojnici skupljaju oružje po bojištima i donose ga nama da napravimo nešto funkcionalno što onda oni ponovno mogu koristiti u borbi. Radimo sve što nam može pomoći u borbi protiv Gadafijeva režima', kazao je El Kilo. 'Zaista nam treba moderno protutenkovsko oružje jer Gadafijeva vojska ima moderne tenkove', dodao je.

Umijeće improvizacije je, kaže, ključno, a mehaničari su čak popravili obarač na bacaču raketa i to uz pomoć najobičnijeg prekidača za zvono na ulaznim vratima. Specijalizirali su se i u rezanju velikih bacača raketa na manje dijelove koje potom ugrađuju na pick upove i druga vozila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene