Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U jeku lokalnih izbora

VIDEO: Plakati 'zagušili' Irak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački političari, tri godine nakon posljednjih izbora održanih u cijeloj zemlji, svoju su političku obavezu shvatili ozbiljno, možda malo i pretjerali. S ulica, zgrada, gotovo svih javnih mjesta 'vrišti': uskoro su izbori i glasujute za nas!

Sudeći prema snimkama ulica iračkog glavnog grada i provincija, niti jednom Iračaninu koji živi u toj zemlji neće promaknuti da se za četiri dana ondje održavaju lokalni izbori. Gradovi su okupirani plakatima, billboardima, posterima, a sa svih se strana čuju izborni programi 14.400 kandidata od kojih je 3.900 žena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

>> Irak ne očekuje Obaminu radikalnu odluku

Agencije prenose kako će se ovi izbori održati na najvećem stupnju sigurnosti od parlamentarnih izbora prije tri godine, te će biti dobri pokazatelji je li se sigurnost u Iraku uistinu popravila kako tvrde Amerikanci. Osim toga, vidjet će se kakav stav imaju Iračani o svom trenutačnom vodstvu, naročito premijeru Nouriju al-Malikiju.

>> U Iraku od 2003. poginulo najmanje 98 tisuća civila

Pripreme za ove izbore, svjedoče tamo prisutni, idu u prilog svim kandidatima budući da je zbog poboljšane sigurnosti moguće održati masovne skupove na kojima političari iznose svoje programe.

>> U parlamentu kaos, predsjednik nudi ostavku zbog al-Zaidija

Unatoč poboljšanoj situaciji, nasilje u Iraku i dalje se nastavlja, podjećamo samo na nekoliko posljednjih slučajeva: U petak je ubijeno devet članova iračke obitelji u njihovu domu u blizini Bakube; u eksploziji automobila-bombe u srijedu pred islamskim Sveučilištem u Bagdadu, ubijene su četiri osobe, a ozlijeđeno ih je deset; u seriji bombaških napada u Bagdadu u prošli ponedjeljak poginulo je najmanje petoro ljudi, a ranjeno je 20...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene