Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mega štit

VIDEO: Ovako će izgledati 100-godišnje rješenje za Černobil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razorena nuklearka u Černobilu dobit će novi štit za zaštitu od curenja radioaktivnog materijala, jer starome, koji je napravljen nakon katastrofe prije 25 godina, polako ističe rok trajanja.

Velik dio stare betonsko-čelične konstrukcije, kojom je začepljen reaktor nuklearke u Černobilu, erodirao je zbog zračenja i oštrih vremenskih uvjeta, a i životni vijek te konstrukcije procijenjen je na 30 godina.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

>> Černobil: Milijuni ljudi trpe zdravstvene posljedice

Novi 'pokrivač' za razorenu nuklearku u Černobilu dizajnirala je i izgradit će ga jedna francuska tvrtka. Radi se o čeličnoj konstrukciji širine 257 metara, dužine 164 metra i visine 110 metara i kojoj će rok trajanja biti 100 godina.

'Impresioniran sam inovativnom tehnologijom i nadam se da će njezina implementacija biti jednako uspješna', izjavio je glavni tajnik IAEA-e Amano Yukia za Reuters.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 1,54 milijardi eura, a ukrajinska vlada obvezala se na dovršetak projekta prije isteka petogodišnjeg roka, no istaknuli su kako očekuju i pomoć međunarodne zajednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene