Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujući napad

VIDEO Odmor iz snova prekinulo jato orki: "Probudili smo se i shvatili da smo lake mete"

Jato orka napalo jedrilicu
Jato orka napalo jedrilicu Foto: Screenshot
Idilično jedrenje britanskog para prekinuo je snažan udarac. Kada su se popeli na palubu, shvatili su da su postali lake mete jata orki.

Janet Morris i Stephen Bidwell uživali su u drugom danu jedrenja u Gibraltarskom tjesnacu kada su osjetili da je nešto udarilo u jedrilicu.

"Nisam mogla vjerovati kad sam ih vidjela – to je nevjerojatno rijetko. Bili smo lake mete", ispričala je Janet, izvijestio je New York Post.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je snimila kamera VIDEO Morski pas napao ga u kajaku: ''Čuo sam šištanje, podigao pogled i vidio tu veliku smeđu stvar''

Na videu se vidi da se jato orki neprestano zabija u trup jedrilice, a ljudi na njoj pokušavaju ih otjerati, što su im dodatno otežavali snažan vjetar i visoki valovi.

"Bili smo nevjerojatno mirni, ali smo u sebi mislili: 'O, moj Bože'", rekla je Janet te dodala: "Bili smo prestrašeni. Tek smo nakon svega razgovarali o tome koliko smo prestrašeni bili."

Orke su nakon sat vremena odustale, a onda se ekipa s jedrilice uputila prema obali. Na povratku su primijetili da su životinje uništile dio krme.

Incident se dogodio 2. svibnja nedaleko od lučkog grada Tangera u Maroku. Inače, u Gibraltarskom tjesnacu, koji odvaja Europu od Afrike, od 2020. bilo je više od stotinu interakcija orka s brodovima.

Smatra se da uzrok sve većeg broja incidenta leži u crnom premazu koji se stavlja na brodove koji služi kao zaštita od korozije i razvijanja biljnih i životinjskih morskih organizama na uronjenim površinama broda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene