Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimljeno satelitom

VIDEO NASA objavila video koji pruža pogled u srce super tajfuna Hagupita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od siječnja do danas zapadno područje Tihog oceana proizvelo je čak 22 oluje s imenom. Najnovija je super tajfun Hagupit, koji je pogodio područje Filipina, a NASA je sad objavila i video 3D presjeka samog super tajfuna.

NASA-in video ne pokazuje samo strukturu oluje, već i spektar od zelene do crvene boje koji prikazuje količinu vlage u oblacima. Vlaga u oblacima je važna jer znanstvenicima govori koliko energije određena oluja ima, a prognostičarima omogućava predviđanja količine oborina.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Slika nije dostupna Vjetrovi više od 200 kmh Tajfun Hagupit odnosi kuće i živote

Video kojeg je NASA objavila sadrži podatke dvaju satelita dobivene mikrovalnim mjerenjima korz oblake, koja dodaju sve oborine na koja naiđu u ukupno gustoću vlage na zadanom području. Tu je još i snimanje radarom na dvije frekvencije svih vodenih kapi u oblacima, što rezultira 3D slikom strukture oblaka, prenosi Wired.

Tajfun Hagupit odnosi kuće i živote

Super tajfun Hagupit pogodio je Filipine 6. prosinca, s maksimalnim udarima vjetra od 280 kilometara na sat. Iza sebe je ostavio 27 poginulih te uništenih na desetke tisuća domova.

Trenutno je Hagupit oslabio i spušten je u kategoriju tropske oluje s naletima vjetra od 112 kilometara na sat, a trebao bi stići do Vijetnama između 15. i 16. prosinca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene