Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napravit će ih 20

VIDEO Kina ima svoj prvi nevidljivi brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineskoj mornarici je isporučen novi tip nevidljive - stealth raketne fregate za koju Kinezi očekuju da će pojačati pomorsku obranu zemlje, u vrijeme teritorijalnih sporova.

Brod za koji je državna agencija Xinhua izvijestila da je 'stelalth fregata tipa 056', isporučen je kineskoj mornarici jučer poslijepodne, na ceremoniji u Šangaju.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Novogodišnje obraćanje Kineski predsjednik poslao zabrinjavajuću poruku: "Ujedinjenje je neizbježno" Ilustracija Brzi odgovor Hutisti opet napali u Crvenom moru, Amerikanci digli helikoptere i potopili im tri broda

>> Kinezi radarom 'osvijetlili' japanski brod, Tokio prosvjeduje

Mornarica Narodne oslobodilačke vojske Kine gradi ukupno 20 takvih fregata, koje će zamijeniti starije modele i pojačati mogućnosti patroliranja i praćenja brodova i podmornica u vodama Južnog i Istočnog kineskog mora.

Brod ima elegantan dizajn koji smanjuje odraz i teže ga je učiti na radarima, a naoružan je raketama brod-brod i protuavionskim raketama. Na brodu služi 60 mornara što je za dvije trećine manje nego na starijim sličnim plovilima.

Zapovjednik mornarice Wu Shengli naglasio je značaj naoružanja i sposobnosti tog broda, imajući u vidu pomorske sporove. Pozvao je i na stalnu modernizaciju te rast elitne pomorske sile sposobne voditi rat i pobjeđivati.

Prošlog mjeseca kineski državni mediji su objavili kako su oružane snage te zemlje dobile instrukcije podići borbenu sposobnost u 2013. godini. Predsjednik Hu Jintao, kojeg će na tom mjestu u ožujku zamijeniti Xi Jinping, rekao je prošlog studenog na partijskom kongresu, kako 'Kina treba postati pomorska sila'.

U izvještajima se, međutim, ne navodi se veličina broda, ali se ističe da on posjeduje 'dobre stealth performanse i elektromagnetske sposobnosti', kao i da mu treba samo trećina posade od prethodnog tipa 053. Fregata će uglavnom biti korištena u misijama praćenja drugih brodova i antipodmorničkim operacijama, navodi se u izvještaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene