Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi privatnosti

VIDEO 'Igra' u kojoj razbijaju nadzorne kamere i izluđuju policiju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti iz Berlina natječu se u uništavanju nadzornih kamera po glavnom gradu Njemačke. Boduje se svaka razbijena kamera, a posebni bonusi dobivaju se što je uništavanje 'kreativnije'.

Kapuljače, zamaskirana lica, rukavice, alati za uništavanje i skidanje kamera - i 'igra' CAMEOVER može započeti. Aktivisti ovom 'igrom' po ulicama Berlina protestiraju protiv ovakvog načina nadgledanja ljudi u svakodnevnom životu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija ih je ulovila Napili se kao zvijeri pa pucali iz kuće kraj Karlovca: Pogledajte gdje ih je policija ulovila i koliko su napuhali Pronađena droga Uhićenja Policija pronašla kombi pun kokaina ispred puba: Otkriveno kako je 46 milijuna eura droge došlo do malenog sela

Pravila su, piše The Guardian, vrlo jednostavna: okupi se ekipa i smisli ime koje počinje riječju 'zapovijed', 'brigada' ili 'ćelija'. I potom se mora uništiti što više nadzornih kamera po gradu ili gradskom prijevozu. Sve se, naravno, mora snimati i potom objaviti na internetu.

Korištenje nadzornih kamera u Njemačkoj je postalo i političko pitanje nakon što su snimke nadzornih kamera korištene u istrazi o dojavi bombe na željezničkom kolodvoru u Bonnu, krajem prošle godine. Te nakon jednog okrutnog ubojstva na berlinskom Alexanderplatzu 2012. kada je ministar unutarnjih poslova pozvao na učinkovitiji nadzor i pojačano snimanje na javnim mjestima', piše The Guardian.

Građani koji se protive tolikom nadzoru prosvjeduju peticijama i pismima, a sudionici igre CAMEOVER odlučili su se na radikalniji pristup te su kroz par tjedana uništili 50-ak kamera. Cilj im je uništiti ih što više, a natjecanje se završava 19. veljače i podudara se s početkom Europskog policijskog kongresa. Nagrada je, kažu anonimni organizatori, sudjelovanje na čelu prosvjedne povorke koja će se održati tri dana prije, 16. veljače na lokaciji koja još nije otkrivena, piše The Guardian.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene