Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici razbijali, palili, uništavali

VIDEO Gnjev i očaj: Već 7 mjeseci ne zna se gdje je više od 40 otetih studenata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirno obilježavanje obljetnice nestanka 43 meksička studenta pretvorilo se u brutalne prosvjede iz noćne more svake vlasti.

Prosvjednici puni gnjeva napali su zgradu lokalne vlasti u meksičkom gradu Chilpancingo. Mirno obilježavanje sedam mjeseci od nestanka studenata pretvorilo se u nasilni izljev bijesa okupljenih građana.

Pročitajte i ovo Interventna policija na kampusu uhitili najmanje 25 ljudi VIDEO Eskalacija protupalestinskih prosvjeda: Na studente šalju interventnu policiju Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje"

Nakon mirnog mimohoda ulicama, maskirani prosvjednici palicama i velikim kamenjem počeli su uništavati zgradu gradskih službenika. Bijes je rastao i kulminirao zabijanje ukradenog kamiona u stakleni ulaz zgrade te požarom kojeg su ubrzo došli gasiti vatrogasci.

Za nestanak 43 studenta 26.rujna prošle godine, građani krive vlasti te ih pozivaju da nastave potragu. Gdje je odjednom moglo nestati 43 ljudi?

Meksiko: Potvrđen identitet jednog od 43 ubijena studenta

Nakon istrage glavni meksički državni odvjetnik bio je poručio kako je studente otela policija po zapovijedi lokalnog gradonačelnika i vjeruje se da su predani pripadnicima bande koji su ih ubili, zapalili njihova tijela i potom ostatke bacili u rijeku. Međutim nakon DNA testiranja identiteta spaljenih trupala pokazalo se da je među njima tek jedan od nestalih studenata.

Skupinu studenata su 26. rujna prošle godineu autobusima zaskočili naoružani muškarci. Vlasti su objavile njihove fotografije i ponudile nagradu od milijun pesosa za informacije koje bi dovele do njih.

Žrtve su muškarci većinom u 20-im godinama života koji u pohađali koledž, a 26. rujna su se vozili autobusima i kombijima u obližnje mjesto Igualu na prosvjed zbog financijskih teškoća u kojima je bila njihova škola. Od tada im se gubi svaki trag.

Vlasti su uhitile gradonačelnika Iguale Josea Luisa Abarcu, kojeg se smatra arhitektom masovne otmice, i njegovu suprugu Mariu de los Angeles Pineda. Istraga je pokazala da je gradonačelnik, kad je saznao da će studentski prosvjed omesti jedan od njegovih službenih događaja, naredio šefu policije u Iguali Felipeu Floresu Velasquezu da zaustavi prosvjednike. Šef policije, koji je u međuvremenu smijenjen, u bijegu je. Otmica studenata već mjesecima izaziva masovne prosvjede u zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene